tirsdag den 29. juni 2010

Lofoten Fiskesaus

Lofoten Fiskesaus er en rigtig delikatesse! For på de forblæste norske Atlanterhavs-øer må de da virkelig have forstand på fisk - og selvfølgelig ved de da, hvordan man rører en fiskesauce, så englene synger.
Men i virkeligheden er Lofoten Fiskesaus kejserens skæg. Fremstillet af Bergen-virksomheden Rieber og Søn, der i Norge repræsenterer eksotiske mærker som Bähncke og K-Salat og fremstillet af udsøgte ingredienser som gærekstrakt, smagsforstærker, selleriekstrakt og hvidvinspulver.
Ikke desto mindre er Lofoten Fiskesaus en af mine favorit-saucer - og den eneste pulversovs, der bliver brugt i mit køkken. Jeg kan virkelig lide smagen - og prikken over i'et er nogle mikroskopiske æbletern, som giver sovsen en dejlig sød smag. Min veneration for dette kunstprodukt stammer en halv snes år tilbage, da jeg boede et halvt år på Lofoten. Jeg var på højskole, men det meste af tiden blev brugt på sejl- og vandreture rundt omkring og på de smukke klippeøer. Meget af maden blev lavet over bål - og her står man altså ikke lige og fedter med æggeblommer, smør og en sjat hvidvin, når der skal laves sovs.
Siden dengang har jeg altid haft et par breve Lofoten Fiskesaus liggende i køkkenskuffen - hvis nu vi lige skal have en gang hurtig fisk - som for eksempel tirsdag aften.
En gang nye kartofler købt henne om hjørnet, fordi vore egne endnu ikke er klar, et par torskefiletter af egen fangst fra fryseren - og så et brev Lofoten Fiskesaus. Det tager 20 minutter at lave - velbekomme!

Jesper

2 kommentarer:

Per Gissel sagde ...

Hej Jesper,
Under mit besøg (1997) på Vesterålen, Sortland (Øen lige nord for Lofoten) smagte denne herlige Saus. Kan den købes i Danmark ?
/Per Gissel

Jesper Hansen sagde ...

Jeg har aldrig set det i Danmark. Men jeg har jo også haft nem adgang til det i Norge. Men mig bekendt findes Toro-brandet ikke i Danmark, men det kan du vel spørge en af Bilkas indkøbere om?:-)
mvh Jesper