fredag den 30. oktober 2009

Det norske bondekøkken

Generelt og ganske berettiget har norsk mad ikke noget stort internationalt ry. Det ligger vel sådan cirka i samme gastronomiske klasse som det engelske køkken.
Men i den norske bondemats-tradition er der faktisk nogle rigtige godbidder. Blandt andet en traditionel efterårsret som saltet kød med kålrabi-mos. Det er herremad, som rigtigt gør sig på en kold efterårsdag.
Jeg havde købt godt et kilo letsaltet lammekød i landhandelen i Eide lidt uden for Tromsø, som jeg onsdag tog med i bagagen hjem til Danmark, så vi torsdag aften kunne nyde denne herlige delikatesse.
Kødet er som sagt letsaltet - og det vil sige, at det ikke er nødvendigt at udvande det inden brugen. Så det røg i en gryde med lidt løg, lidt porrevisk og et par gulerødder - og så fik det ellers lov til at stå og simre i tre timer, til det var så mørt, at det kunne spises med øjenbrynene.
Kålrabi-mosen - på norsk kålrotstappe -har en frisk og meget delikat gul farve og er også ganske nem at lave. Denne herlige rodfrugt kan jeg forresten anbefale til mange andre sammenhænge. Den har en dejlig sød smag, som minder mig om ungdommens spejderture, hvor vi vistnok sommetider kom til at låne en kålrabi på de marker, som vi kom forbi. Den blev sat til livs rå og styrkede os til videre march - men det er en ganske anden historie. I dag kan kålrabi købes i enhver velassorteret grønt-afdeling her om efteråret.
Kålrabimos laves i princippet akkurat ligesom kartoffelmos - altså koges og moses med lidt smør og mælk. Desværre har den en tendens til at blive lidt løs i det. Det kan undgås ved at koge et par kartofler med, som samler mosen til en dejlig, velsmagende og mættende garniture - husk forresten at smage til med lidt salt og peber. Og hvis man kan tåle det, skader en klat kold smør oven i absolut ikke!

Velbekomme!
Jesper

Ingen kommentarer: