mandag den 21. juli 2025

Lær af Grønland

Flyvende brandslukning

Foto: Rick Wilhoit
Jeg er en stor tilhænger af det dansk-grønlandske rigsfællesskab – blandt andet fordi jeg mener, at danskerne kan lære uendeligt meget af grønlænderne.

Jeg mener at vide, hvad jeg taler om. Jeg har været grønlandsk gift, jeg har boet i Grønland i 15 år og jeg har arbejdet med grønlandske forhold i over 30 år. De seneste år som medarbejder ved Grønlands største avis Sermitsiaq, hvor jeg blandt andet har dækket flere store brande i landet.

Det kom jeg til at tænke på i forbindelse med den store naturbrand i Skagen, hvor Nordjyskes læsere undrede sig over, at der ikke blev brugt fly i slukningsarbejdet.

Effektiv slukning

For de grønlandske beredskaber er – hvad der sikkert er ukendt for mange danskere – førende i Kongeriget, når det kommer til slukning af brande med helikopterassistance. Slukningsmetoden er meget relevant i et land, hvor der er store afstande og næsten ingen veje.

Derfor har beredskaberne i alle de fem grønlandske kommuner anskaffet sig en såkaldt Bambi Bucket, som kort fortalt er en stor gummispand med en lem i bunden, der i den grønlandske udgave kan rumme 1.000 liter vand, og som kan hænges op under en helikopter i et såkaldt sling.

Slukningsmetoden havde sit helt store gennembrud ved en brand på dumpen - lossepladsen - i Qaqortoq i september 2023. Lossepladsbrande er ikke ukendte i Grønland og ofte kan det tage uger at slukke disse brande, men i det konkrete tilfælde var branden slukket på mindre end en uge med hjælp fra Bambi Bucket og ikke mindst det lokale helikopterselskab Sermeq Helicopters.

Ved dumpbranden i Qaqortoq var det en AS-350 helikopter, der blev brugt, men helikoptertypen er ikke så afgørende. Det vigtigste er, at piloten har erfaring med at flyve med sling – og det har langt de fleste helikopterpiloter i Grønland, hvor helikoptere med sling ofte bruges i forbindelse med store anlægsarbejder.

- Det er vanvittigt hårdt og opslidende arbejde for brandmændene, når vi skal slukke en dump med almindelige slanger. En normal slange har en kapacitet på 600 liter vand i minuttet, mens helikopteren kan levere 1.000 liter vand på et øjeblik – og lige præcis der, hvor vi ønsker det, for vi er hele tiden i kontakt med helikopteren og kan dirigere den præcist til det rigtige sted, fortalte viceberedskabschef Otto Kielsen mig dengang.

Kommet for at blive

- Det var fantastisk effektivt – og vi kunne se resultatet med det samme, hver gang helikopteren kom forbi. Den metode er kommet for at blive, konkluderede viceberedskabschefen.

Brandslukning med helikopter og Bambi Bucket er i Grønland blevet brugt siden sommeren 2019, hvor der var en endog meget stor naturbrand 25 km nordøst for Grønlands næststørste by Sisimiut. Branden ramte et område på 11 kvadratkilometer, og slukningsarbejdet tog halvanden måned.

Den brand kunne helikopterne og Bambi Bucket dog ikke slukke. Så det endte med, at den danske beredskabsstyrelse sendte 38 mand til Grønland for at assistere. Her lykkedes det at få has på ilden, fordi beredskabet medbragte de jordspyd, som blev opfundet under den store brand i Lille Vildmose i 2018 – og som også er blevet brugt under den aktuelle brand i Skagen.

Siden er jordspyd blevet en fast del af redskabskassen i de grønlandske kommunale beredskaber – på linje med Bambi Bucket.

Det er måske noget af det fineste ved Kongeriget Danmark og det såkaldte rigsfællesskab. Vi kan lære af hinanden, når vi mødes med åbent sind.

Trykt i Nordjyske 18. juli 2025.

P.S. Det er en af mine næsten daglige udfordringer at skaffe fotos fra begivenheder i Grønland uden for Nuuk, hvor der ikke er så forfærdelig mange pressefotografer. Billederne til denne artikel er taget af en amerikansk turist, Rick Wilhoit fra Long Beach, California, der var ombord på et krydstogtskib, der lå for anker ud for Qaqortoq under branden. Wilhoit er en ivrig fuglefotograf og havde medbragt det tunge grej på krydstogtet, så det blev til nogle gode fotos, som han godt ville dele med andre - og han sendte dem derfor til Sermitsiaqs redaktion til fri brug. Thank you, Mr. Wilhoit.

Foto: Rick Wilhoit

Ingen kommentarer: