Vordingborgs vartegn blev skabt for at håne Danmarks fjender mod syd
Gåsetårnet set fra sydøst. |
Valdemar Atterdag, der var konge fra 1340 til 1375, havde som sit projekt at samle Danmark, og det gjorde ham naturligvis upopulær i store dele af de omliggende lande - blandt andet blandt Hansestæderne, der var den tids svar på EU.
Men den gode Valdemar var ikke typen, der rystede på hænderne af den grund - og han sagde om Hansestæderne, at de var en flok skræppende, men ufarlige gæs. Hårde ord når man ved, at gåsen nok er et af de mest ubegavede og larmende fugle, der findes. For at lægge vægt bag ordene satte Valdemar en vindfløj, som forestillede en gås, på et tårn på Vordingborg slot - og Gåsetårnet var skabt.
Den skræppende gås håner Hansestæderne. |
Den originale gås var af rent guld - og for at føje spot til skade var guldet løsepenge fra Hansestæderne, som man havde betalt for at få frigivet krigsfanger efter en mislykket belejring af Helsingborg. Den nuværende gås er imidlertid kun forgyldt og sat op i 1871.
Borgruinen dominerer bybilledet i Vordingborg. |
Truslerne mod riget er traditionelt altid kommet fra syd - og af samme grund var der selvfølgelig en stor borg i Sjællands sydligste by. Borgen ligger bogstavelig talt i Vordingborgs centrum højt hævet over byen - og med udsigt mod Storstrømmen og Falster.
Gåsetårnet er Vordingborgs vartegn - og jeg har ofte været oppe i det, når jeg som barn holdt sommerferie i Vordingborg. Derfor måtte der selvfølgelig også et besøg til, da jeg forleden var i Sydsjælland. Det meste af ruinområdet er imidlertid afspærret i øjeblikket, da man er ved restaurere modernisere området. I tidens ånd selvfølgelig med udstillingsfaciliteter og andet godt, der skal rumme Danmarks Borgcenter. Hele herligheden kommer til at koste 130 millioner kroner, og der er store planer for området med blandt andet levendegørelse og middelalderdage. Jeg håber, at det vil være med til at udbrede kendskabet til den spændende borg - for til min store forbløffelse har jeg været ude for folk, som ikke engang ved, hvad Gåsetårnet er.I dag er der idyl under kastanien - men i gamle dage var borgen i Vordingborg et bolværk mod truslen fra syd. |
Selve Gåsetårnet er 26 meter højt og rørformet udvendigt. For at bære konstruktionen er tårnet indvendige form som en omvendt kegle, hvor væggen ved jorden er cirka 375 cm tyk, hvorimod væggen for oven kun er 75 cm tyk. Konstruktionen skal modvirke en fuldtræffer med sten fra datidens kastemaskiner - for det var jo før krudt og kanoner var opfundet i Europa.
Gåsetårnet er det eneste bevarede af de i alt ni tårne, der udgjorde borganlæggets forsvar sammen med massive mure. Oprindeligt var anlægget omgivet af en voldgrav. Der er stadig stykker af voldgraven bevaret, men det er planen, at hele voldgraven skal genskabes i forbindelse med moderniseringen.
Gåsetårnet er det eneste bevarede af de i alt ni tårne, der udgjorde borganlæggets forsvar sammen med massive mure. Oprindeligt var anlægget omgivet af en voldgrav. Der er stadig stykker af voldgraven bevaret, men det er planen, at hele voldgraven skal genskabes i forbindelse med moderniseringen.
Ingen kommentarer:
Send en kommentar