Limfjordens bredder - nærmere bestemt Lindholm Strandpark i Nørresundby - var rammen, da grønlændere og grønlandsfarere fra det meste af Jylland søndag fejrede den grønlandske nationaldag og det nye grønlandske selvstyre.
Vejret var med arrangørerne - solen skinnede fra en skyfri himmel og arrangementet var på alle måder vellykket. Der blev som traditionen byder givet hånd og ønsket pilluarit - tillykke. Festen forløb i en afslappet stemning og bød på mange grønlandske indslag, som også gjorde det spændende for de mange nysgerrige uden tilknytning til Grønland, som tilfældigt kom forbi.
Det var Det Grønlandske Hus i Aalborg, som stod bag festlighederne, som blandt andet bød på trommedans. Jeg må indrømme, at jeg til tider har været lidt træt af trommedans - specielt den form, der praktiseres blandt inuit i Canada og Alaska, men på en dag som i dag var det helt på sin plads - og i modsætning til i Canada og Alaska indskrænkede dagens optrædende sig til ti minutters optræden.
Selvfølgelig var der også kajakopvisning, selv om Limfjordens grunde vand bød på den del udfordringer for kajakmanden. Det fik mig til at tænke på nationaldagen i Sisimiut i 1994, hvor der var annonceret kajak-opvisning på havnen kl. 14. Der var imidlertid ingen af arrangørerne, der havde tænkt på at tjekke tidevandstabellen - og med lavvande og fire meters tidevandsforskel, var der ikke meget vand i havnen på det annoncerede tidspunkt. I hvert fald krævede det styrthjelm, hvis man skulle gennemføre en grønlændervending.
Koret Ikinngutigiit bød på grønlandsk korsang, så ikke et øje var tørt. Det var i øvrigt medlemmer af dette kor, som vi havde besøg af, da vi sidste år fejrede vores runde fødselsdage i Blokhus.
Det sidste billede her viser flænsningen af en sølle lille Limfjordssæl. Som Dina fastslog med kendermine: - Den er der ikke meget spæk på! Jeg har valgt at kalde billedet for Kujak. Det er det nederste stykke af ryggen på sælen, hvor kødet angiveligt skulle være særlig lækkert og mørt!
Maskedanseren øverst kræver også lige en forklaring. Maskedans er blevet udført i mange mange år i Grønland. Dansen går ud på at skræmme tilhørerne, så de bliver stærkere i sindet. Det er selvfølgelig fis og ballade, men køn er han jo ikke ligefrem!
Men alt i alt en herlig søndag. De fleste fortsatte om aftenen med spisning og polka i Grønlænderhuset, men da jeg skulle tidligt op mandag for at flyve til Tromsø, nøjedes Dina og jeg med en rødspætte på Gjøl Kro - men det var nu heller ikke så ringe!
Ha' det
Jesper
First taste of winter
1 dag siden
Ingen kommentarer:
Send en kommentar