lørdag den 22. oktober 2016

Uden dikkedarer

Hjemmesyltede rødbeder

I den forløbne uge blev der syltet rødbeder i det lille køkken.

Der er stadig masser af rødbeder i haven.
Det skyldes naturligvis de mange rødbeder, der nu står modne og sylteklare i haven. Rødbeden er en nem plante at have med at gøre. Den spirer villigt, og får den ellers vand nok, bliver luget og tyndet lidt, så er successen som regel hjemme i efteråret.

Det er også nemt at sylte rødbederne. Allerførst skal de selvfølgelig renses og toppen fjernes, så koger man dem ligesom kartofler, til de er møre, hvorefter skrællen pilles af.

Mens de koger, laver man en lage, som helt enkelt kun består af eddike og sukker i en passende mængde. Opskrifterne siger cirka 400 gram sukker til en liter eddike, men det mener jeg nu, at man lige bør smage sig frem. For min skyld må rødbederne gerne ende med at være lidt søde. Og her i huset bruger vi at blande sødemiddel og sukker.

Det er en god størrelse til syltede rødbeder.
Herefter skæres rødbederne i skiver og kommes i glas skyllet i Atamon, lagen hældes over, og glassene lukkes, mens de er varme.

Det er en opskrift helt uden dikkedarer - og en leverpostejmad med rødbede er dansk mad helt uden dikkedarer, sådan som jeg elsker det. Folk, der kender mig, vil vide, at leverpostej er min favorit-pålæg, og der er ikke mange dage, hvor jeg ikke spiser en leverpostejmad eller to til frokost. Jeg foretrækker leverpostej kold - og synes ærlig talt, at det er alt for meget at gøre ud af det, når folk serverer den varm - med mindre det altså er fordi, den er nylavet.

Overskriften "uden dikkedarer" er en dansk udgave af det engelske udtryk "no nonsense", som jeg var lige ved at skrive. Men jeg vil nu godt slå et slag for det gode danske udtryk. Engelske lån i dansk er noget frygteligt noget, men det er svært at undgå, når ens valgsprog er "KISS - Keep it simple, stupid".

Det simple og det enkle har altid præget min tilgang til livet og opgaverne - hvad enten det drejer sig om at skrive, fotografere eller lave mad. Og så er det noget underligt tøjeri sådan at have et engelsk valgsprog. Men "GDSD - Gør det simpelt, dumme" fænger altså ikke rigtigt.

Ingen kommentarer: