tirsdag den 4. oktober 2016

Entreprenørdalen

Et symbol på virkelyst

Jeg har altid været dybt fascineret af Entreprenørdalen i Nuuk. Dette virvar af skure, containere, byggematerialer, kasserede maskiner, nye og gamle snescootere, skinnende firehjultrækkere og rustne kassevogne er simpelthen noget af det mest livsbekræftende, der findes. Et godt eksempel på at hvor der er vilje, er der vej.

Byplanlæggere hader Entreprenørdalen - simpelthen fordi den ikke er planlagt. Det pragtfulde anarkistiske kaos blev til i tressernes og halvfjersernes Grønland, hvor der var plads til initiativ, snilde og opfindsomhed - og hvor enhver, der ville det give den spirende grønlandske nation en hjælpende hånd kunne tjene penge. Her var der ikke så meget snak, for håndværkerne og småentreprenørerne var handlingens mænd.

Her blev man bedømt på det, man gjorde - og ikke på, om man gik i fint tøj. Det var indhold frem for overflade - og det er Entreprenørdalen i en nøddeskal.

Her bliver der ikke ryddet op mere end til husbehov - for Herregud... Tingene skal jo nok flyttes eller bruges en gang. Meget af byggeriet er gamle barakker og containere - for når man mangler plads, så er det som regel noget, der haster - og plads behøver jo ikke at koste en bondegård.

I de gode, gamle dage blev livet også levet i Entreprenørdalen. Her blev drukket bajere, spillet kort og kopuleret, men hvor gjorde man forresten ikke det i gamle dage?

Entreprenørdalen ligner endnu sig selv, men civilisationen er så småt begyndt at holde sit indtog med blandt andet punkthusene på Jagtvej. Men endnu kan man se, hvordan livet blev levet i Nuuk, dengang en mand var en mand - og en bøsse var noget, man brugte på jagt. Og så er Entreprenørdalen simpelthen gefundenes fressen for en fotograf. Der er motiver over alt - både til nær og fjern, hvor fjeldene danner sin helt egen kulisse til dette mylder af menneskelig virkekraft.

Jeg synes sgu, at man skulle frede Entreprenørdalen, inden det er for sent.

Billederne er taget, da jeg var i Nuuk for et par uger siden.
Ingen kommentarer: