fredag den 31. august 2012

Admiralens visen sig frem

Nu er det tid for admiralernes spiritus-flyvning

Den sad der her til morgen i den gryende morgensol. Sommerfuglen af admiral-arten var nærmest fastnaglet til flagstangen efter en kold nat, mens den labbede solens varme til sig - og gjorde ikke mine til at flytte sig.

Måske - eller sandsynligvis - fordi den havde tømmermænd. Disse sommerfugle er nemlig særdeles drukfældige. De holder meget af gærede frugter, som der som regel er rigeligt af her i sensommeren. Mange gange kan de blive så berusede, at de let lader sig fange. Den her var der nu ingen grund til at fange - for den havde jo sat sig til skue midt på den hvide og temmeligt afskallede flagstang.

Admiralen er en typisk trækfugl - træksommerfugl. De kommer her til Skandinavien for at yngle og lægge æg - men i løbet af efteråret fortrækker de til sydligere himmelstrøg og kommer så tilbage igen i den kommende sensommer for at sikre slægtens overlevelse. Så den egentlige grund til, at admiralen tager til Danmark er hor og svir - og det er da ikke så ringe en grund.

Admiralen er i sin tid navngivet af den engelske insektforsker James Petiver - ikke fordi den er fordrukken, men fordi den med sit orange bånd kan minde meget om den engelske marines admiral-uniformer i det 17. århundrede.
Admiral med morgenhår og rust i halsen...

Ingen kommentarer: