tirsdag den 27. oktober 2009

Jo og jenterne

Den norske forfatter Jo Nesbø topper i disse dage både den norske og den danske bestsellerliste for skønlitteratur med sin nyeste bog om den alkoholiserede kriminalbetjent Harry Hole, Panserhjerte.
Mange identifiserer Jo Nesbø med Harry Hole og hans dybtliggende kendskab til suspekte beverdinger i den norske hovedstad. For dem kommer det som en overraskelse, at den civiløkonom-uddannede Nesbø har en strålende karriere som børsmægler bag sig.
Men manden har mange talenter - og han har faktisk også en stor karriere på den norske pop-scene bag sig.
I begyndelsen af 90'erne hærgede han de norske hitlister blandt andet med orkestret Di Derre og sangen Jenter. Han har senere undskyldt det med, at sangen egentlig var lavet som en parodi på en norsktop-sang, og at det aldrig har været meningen, at den skulle være et hit.
Men et hit blev den. Den er blandt andet kåret som alletiders norske sommerhit. Og i det internationale miljø, hvor jeg arbejder, er det typisk den sang, som folk har med på cd'en som et minde om opholdet i Norge, når de rejser hjem.
Jenter bliver stadig den dag i dag 15 år efter lanceringen spillet i radioen - og i sommertiden ofte mange gange om dagen. For det er en rigtig ørehænger, som rigtig mange nordmænd i den rigtige alder også helt sikkert har mange romantiske minder knyttet til.
Og her er den så, mine damer og herrer. Jo Nesbø og Di Derre med Jenter som kommer, jenter som går...


Efter hvad jeg har kunnet læse mig til, er sangen indspillet på dansk i en duet sammen med Poul Krebs, men den findes desværre ikke på YouTube.
Forresten ligger Jo Nesbø's seneste bog Panserhjerte allerede på mit natbord i køen af bøger, som skal læses.

Ha' det
Jesper

Foto: Modtryk/Cato Lein

Ingen kommentarer: