torsdag den 26. februar 2009

Bureaukrati

Den anerkendte norske sociolog Gudmund Hernes sagde engang: "At ansætte flere mennesker i det norske postvæsen for at få posten hurtigere frem, svarer til at sætte ni mand til at gøre en kvinde fødeklar på en måned." (Frit citeret efter hukommelsen fra bogen "Hvorfor alt går galt".)
Jeg kommer til at tænke på citatet, fordi en af de helt store sager heroppe i øjeblikket er det norske arbejdshedskasse- og arbejdsformidlingssystem, NAV, som tilsyneladende er brudt fuldstændigt sammen under finanskrisens byrder. Der har været nævnt ventetider på over tre måneder for at få simpel understøttelse udbetalt.
Den slags kan politikerne naturligvis ikke have siddende på sig - og der er foreløbig bevilget en halv milliard kroner til nyansættelser, så systemet kan komme til at virke.
I dag kom det så frem, at problemet er dybere end som så - og at det tilsyneladende er koncentreret om NAV's afdeling i Oslo-regionen. Det viser sig nemlig, at regionskontoret i Rågaland med kun en sjettedel så mange ansatte ekspederer lige så mange sager som i Oslo-regionen - og uden ventetid!
Afsløringen kommer i en intern revisionsrapport - og det er artige sager, der kommer frem: «Hver ansatt tilbakelegger en helmaraton i gangene en gang hver syvende uke.», «10 prosent av posthåndteringen er dobbeltarbeid eller unødig arbeidsteg. Et dokument kan bli sortert fra 4 til 9 ganger.»
NAV har tydeligvis et ledelsesproblem: "Vi ønsker ikke å kommentere hva som står i rapporten, dette er et lederverktøy som er ment til intern bruk", siger NAV til NRK. Problemet er, at rapporten er lavet for et år siden, og man har åbenbart ikke formået at omsætte kritikken til praksis. Udtalelelsen er dum, tåbelig og arrogant og viser, at man hverken har viljen eller evnerne til at løse problemet. Her er der kun et at gøre: Send hele ledelsen til Sibirien og privatiser butikken!
Men det er nok ønsketænkning i et socialistisk Norge, hvor det store flertal af befolkningen nærer en blind tillid til statens evne til at løse problemerne.Som skatteyder kunne jeg ønske, at politikerne ikke havde så travlt med at udnytte krisen til at profilere sig. Det er tydeligt, at NAV's problemer kun bliver større med den nye bevilling på en halv milliard.

Ha' det
Jesper

Ingen kommentarer: