søndag den 26. juli 2015

Ny visdom

Danmarks mest almindelige sommerfugl

Tro det eller ej - men jeg er faktisk glad for at vide, at jeg ikke ved alt. Det er et sikkert værn mod hovmod og hybris.

Derfor blev jeg også glad, men alligevel overrasket, da jeg fredag aften googlede en sommerfugl, jeg havde fotograferet om eftermiddagen. En brun undseelig sag, som jeg ikke erindrer at have set før.

Den hedder engrandøje, og alle kilder oplyser, at den er blandt de allermest - hvis ikke den mest - almindelige sommerfugl i Danmark.

Så lærte man lige det - i en alder af 57. Jo, der er masser at ting at lære fortsat...

Jeg lavede fotoet nede bag ved haven over mod Kenneth, gårdmanden. Retfærdigvis mente han nu heller ikke, at han kendte den, selv om han til dagligt færdes i mark og eng.

- Det er da bare en natsværmer, sagde han. Og jeg supplerede med et: - Tjah, det kan da godt være, men kan man se forskel?

Det blev vi enig om, at det kunne man nu nok ikke. Så der er da et spørgsmål mere, jeg lige skal have opklaret.

Forresten mente agraren, at kålsommerfugle er festlige. Man fornemmer nok, at hvede, byg og andre gode landbrugsprodukter ikke plages af den hvide sommerfugl i samme grad som mine kål...

Men under alle omstændigheder. Den brune sommerfugl hedder altså engrandøje og trives overalt, hvor der er langt græs. Den er en dårlig og langsom flyver, som er et nemt byttedyr. Til gengæld lægger den æg enkeltvis og overalt, så den er ikke sådan at gøre kål på, om jeg så må sige.

Og så er den almindelig. Trives overalt i Europa. Forresten er den ret tæt beslægtet med vores nationalsommerfugl, nældens takvinge. Øjenpletterne. der har givet den navn, er mere tydelige på undersiden end oversiden.

Billedet er ikke - selv om man skulle tro det - taget med makro. Derimod med min 300 mm tele på god afstand. Det giver mere ro, når man skal fotografere insekter, så det blev også lige til et par fotos af en flyvende brumbasse - humlebi - der er på arbejde i valmuerne, som jeg i år har mange af på diget.

2 kommentarer:

Ellen sagde ...

Altid godt med både ny viden og at blive pillet ned fra hybrishøjderne, inden man vil lande alt for tungt ...
Tak for engrandøje. Jeg undrer mig over, at jeg ikke selv kunne finde frem til den, når jeg senere var i stand til at finde frem til okkergul randøje.
Men jeg bliver også hele tiden klogere, og hvad sommerfugle angår, skal der ikke så meget til - jeg er først for nylig blevet interesseret i de små væsener.
https://mommer.wordpress.com/tag/sommerfugle/

Jesper Hansen sagde ...

Jeg har masser af tidsler nede ved diget - så efter at have set din blog vil jeg dyrke det nærmere en af de kommende dage, hvis solen ellers vil skinne. Så må vi se, hvad Vorherre byder på af sommerfugle og så er der forresten også en velsignelse af græshopper, kan jeg høre i de mere stille aftener...