onsdag den 15. juni 2011

Kejserens nye klæder

Først kaldte minister Pind professor Wind for halvvind - og så kaldte Wind ministeren for vissenpind.
Hvor er det dog befriende, at der endelig kommer en debat om alle de mere eller mindre selvbestaltede eksperters rolle i de danske medier. For eksperterne - vor tids bedemænd - har sneget sig ind i stort set enhver journalistisk dækning af stort set enhver begivenhed.
Når der er kongelige bryllypper, fortæller eksperterne os om det royale spil, når der er sport, fortæller de os om alt det, vi godt kan se på skærmen - og hver gang der sker noget nyt, er der altid en bekymret ekspert klar til at fortælle os, hvorfor at dette eller hint nu er en dårlig ide.
Problemet handler ikke om forskernes ytringsfrihed, sådan som de ellers gerne selv fremstiller det. Problemet er først og fremmester journalisternes, som mener, at der skal være en ekspertvinkel på alle historier. Det er uinteressant, for hvad skal læserne bruge alle disse ekspertudtalelser til? Vi behøver ikke at få stoffet fordøjet og forklaret af eksperter, for vi kan faktisk tænke selv. Det er da mere spændende at høre, hvad den almindelige dansker mener.
Brugen af kommentatorer og eksperter er udtryk for en elitær tankegang, hvor man ser ned på de stakkels uoplyste seere eller læsere, som åbenbart ikke har forstand på noget som helst - og skal have det hele forklaret. Og da tidens journalister ikke evner eller gider at omskrive kompliceret stof til almindeligt menneskedansk, mener de kunne klare sagen med en ekspert til at forklare. Det er dovenskab - og det er et demokratisk svigt af de helt store.
For det fører helt uvægerligt til et ekspertvælde - og det er mange af tidens spørgsmål simpelthen for vigtige til. Desuden er det et stort problem, at journalisternes traditionelle redskaber, som kritisk sans, motivanalyse og så videre åbenbart helt svigter, når de har fået fat i en såkaldt ekspert.
Man skal gøre sig klart, at mange af de politiske kommentatorer og juridiske eksperter selv er sovset mindst lige så meget ind i problemstillingerne, som de politikere, de kommenterer - og derfor er det både ret og rimeligt, at politikerne nu begynder at stille spørgsmålstegn ved ekspert-rollen. Professor Wind for eksempel ville næppe have fast arbejde i Danmark, hvis vi melder os ud af EU, så hun har en klar økonomisk interesse i at tale positivt om det babelstårn, som dette projekt ret beset er.
Og journalisterne bør finde deres oprindelige rolle frem igen og koncentrere sig om at formidle facts og kendsgerninger. Så skal vi læsere og seere nok selv drage vore konklusioner.
Den første konklusion er i øvrigt, at de fleste eksperter blot er oppustede balloner, som falder til jorden med et brag, første gang deres rolle bliver anfægtet.

Jesper

P.s. Forresten finder jeg det også forfriskende, at tonen i debatten er blevet skærpet. Dansk politik har i alt for mange år været sovset ind i gode manerer og politisk korrekthed. Den slags er i sig selv dræbende for en frugtbar debat.

Foto: WikiPedia

1 kommentar:

anjoe sagde ...

Helt enig :-D