fredag den 24. juni 2011

Dagens ord XLI

43 gode, gamle danske ord står til at blive slettet i retskrivningsordbogen, meddeler Politiken. Ordene er sat på en såkaldt observationsliste, fordi de kun sjældent bruges og i følge organet for højeste oplysning ikke forstås af københavnere. Listen tæller blandt andet gode og nyttige ord som blegsotig, døgenigt, flottenheimer, fusentast, obsternasig, sporenstregs, trættekær og vindbøjtel samt ikke mindst det fine ord negerbolle. Det er alle ord, som beskriver en person eller en tilstand overordentligt præcist og nøjagtigt - og jeg ser ingen som helst grund til at de skal udgå. Det vil kun gøre vort sprog fattigere.
To af ordene på listen - knarvorn og kålhøgen - hører til de allersmukkeste danske ord - men jeg er da ikke blind for de problemer, de to ord kan afføde, eftersom de også er personnavne i Anders And. Læs blot, hvad en af mine bekendte, den grønlandske kunstner og designer Malene Guldager Thygesen skrev på Facebook: "Jeg vidste ikke engang, at Kålhøgen var et ord - jeg har altid troet, at det var en fugl. For det var altid en fugl, der havde det navn i Anders And og Co (Fru Kålhøgen, en rig stork, der gik med perlekæder og guldøreringe) *lol* Men synd, at de gamle ord bliver glemt .. Det er jo fede ord!"
På listen over dødstruede ord finder vi også dølgsmål. Det ord må simpelthen ikke blive glemt. Hvem husker ikke Laura i Matador, da hun fortalte om stuepigen, som fødte i dølgsmål. Den historie er så gruopvækkende autentisk, at jeg aldrig vil glemme dette fine ord, som i øvrigt kan finde anvendelse på ganske mange gerninger - ikke mindst i den politiske verden - den dag i dag.
Støt vore truede ord - brug dem!

Jesper

2 kommentarer:

Lyngby sagde ...

Uha da. Det lyder ikke godt. Ikke mindst ord som kålhøgen, knarvorn, døgenit, flottenheimer, fusentast og obsternasig vil blive savnet.

Vi burde sporenstrengs lave en demonstration...

JowDeet sagde ...

Ja jeg skal nok sørge for at bruge mindst 10 af dem i det daglige, det er da prægtige ord. Mine favoritter er: dosmersedddel, flottenhejmer, kanalje, charlatan og ikke mindst fusentast (den har jeg stemt på). De er da for "najz" ;-) lol

Længe leve det danske sprog.

JowDeet ._.