onsdag den 8. juni 2011

Bulbjerg
En pludselig indskydelse, da vi forleden kørte fra Thisted til Øland, førte os til Danmarks eneste fuglefjeld, Bulbjerg.
Det var nu slet ikke så tovlig en indskydelse, for det er en stor oplevelse - og når sandheden skal frem, så har jeg ikke været der siden min barndom. Det var dengang, hvor Skarreklit stadig stod ude i vandet som en lille påmindelse om, at der fra Bulbjerg til Færøerne kun er sådan cirka 1400 km i luftlinie.
Vi havde ikke så meget tid, så det blev kun til en hurtig rundtur oven for fjeldet, men vi kommer helt sikkert igen - for udsigten er stor, meget stor deroppefra. Vi skal næste gang også ned på stranden og prøve at tage det fascinerende fuglefjeld i nærmere øjesyn. For det er en af de få danske ynglepladser for en af fuglefjeldets gode gamle kendinge, Rissa tridactyla, den tretåede måge, bedre kendt som riden - eller på grønlandsk tateraq, en af de helt store delikatesser i det grønlandske køkken.
Som det ses på det øverste foto, fik vi dog et glimt af tateraqerne, som kendes på de blæksorte vingespidser.
St. Steensen Blicher har karakteriseret Bulbjerg som "Jyllands eneste klippe, eneste faste bolværk mod havet", og den 47 meter høje limstensknude er da også imponerende efter danske forhold. Skarreklit var en 16 meter høj klippe, som stod i vandet neden for Bulbjerg. Skarreklit væltede under en storm i 1978 - og ses i dag udelukkende som et skær i vandoverfladen.
Under krigen indgik Bulbjerg i den tyske vestvold, og der blev bygget en bunker på toppen af fjeldet. Den fungerer i dag som en fast udstilling om Bulbjergs geologi, flora og fauna. Desværre rakte tiden ikke til at se nærmere på udstillingen - men det må vi tage næste gang, vi får en pludselig indskydelse på den lange vej til og fra Thisted.

Jesper

P.s. Der kom et lille skår i oplevelsen, da der var temmelig mange tyske turister på stedet. Øjensynligt havde de ikke glemt de gode gamle dage som herrefolk, hvor de byggede bunkers overalt i den smukke danske natur. I hvert fald så disse tyskere stort på alle regler for anstændig opførsel og overtrådte stort set samtlige anvisninger på stedet, gik uden for de afmærkede stier, havde løse hunde og så videre. Forstemmende, at de stadig intet har lært - og så samtidig vil belære os om, at grænsekontrol er imod det "øjropæiske projekt".

Ingen kommentarer: