onsdag den 16. maj 2012

Stegt sild med løgsovs

Limfjorden er fyldt med de dejligste vårsild

Stegt sild med løgsovs.
Netop i disse dage trækker silden ind i Limfjorden for at gyde. Det er chancen for friske sild til aftensmad.

Søndag morgen stod jeg op kl. 4 og kørte ned til Aggersund-broen, hvor det er forholdsvis nemt at fange sild. Netop ved Aggersund er fjorden ganske smal - og derfor flokkes silden på dette sted for at komme videre mod de lavvandede områder mellem Aggersund og Aalborg.

Jeg var bestemt ikke den eneste, der var tidligt oppe. Somme tider står fiskerne mere tæt end sild i en tønde på den lille kaj ved muslingefabrikken, men her - før Fanden fik sko på - var der plads til alle.

Trængsel på kajen.
Og selv om fiskeriet ikke var overdådigt, var der sild nok til. Sildene kom lidt i bølger. Der kunne godt gå et kvarters tid mellem hver bid, men når der så var bid var det gerne med to til tre sild på krogene. Sild fanges traditionelt med et såkaldt sildeforfang med mindst fire kroge. Det var god motion - for sildene gik næsten helt ude i sejlrenden, så der skulle kastes til - og var teknikken ikke i orden, blev der heller ingen sild, hvad flere af børnene på kajen desværre måtte sande.

På en god dag kan man snildt og hurtigt fange en spand sild, men jeg måtte altså nøjes med et dusin af den velsmagende forårsspise. Sildene blev nemlig fortæret allerede søndag aften - mens de endnu var friske og duftede dejligt af hav - i en herlig gang stegt sild med løgsovs og nye (importerede) kartofler. Det er herlig traditionel almuemad i Limfjordslandet.

Silden renses, ved at hoved, finner og hale klippes af, indvoldene fjernes og skindet skrabes frit for skæl. De vendes i en gang rugmel med salt og peber og steges på en varm pande - et par minutter på hver side. 

Blanke vårsild.
Herefter brunes et par løg i skiver. De får lov at simre indtil de er bløde. Kog panden af med en til to deciliter kartoffelvand og lad hele herligheden snurre fem minutter. Herefter jævnes sovsen med lidt maizena og smages til med salt og peber. Endelig skal den lige soigneres med et par dråber kulør.

Det er nemt og hurtigt - og med nye kartofler en rigtig forårsspise for voksne mennesker - og for børn med for den sags skyld. For de små vårsild er næsten benfri, så man undgår de "hårben", som mange børn ellers har det lidt svært med.

Der blev et par sild til overs. De kom i en gang marinade til marineret stegt sild - og det er også en delikatesse.

Ingen kommentarer: