fredag den 25. maj 2012

Dagens fugle

Også fuglene nyder det gode vejr

Ikke ligefrem gåsegang...
For en gangs skyld havde jeg husket at tage kameraet med, da jeg i dag skulle til Svenstrup.
Det var heldigt nok, for allerede da jeg kørte over Ølands-dæmningen mødte jeg i Ulvedybet denne gåsemor, som var ude og præsentere sine gæslinger for naboerne - sikkert for første gang.

Ungerne følger moderen i tykt og tyndt - og er da også med på en vandgang, men til gengæld ikke en gåsegang.
Fremmarchen foregår i spredt geled - og viser forresten tydeligt, at selv om man endnu ikke mestrer gåsegangen, så har gæslingerne i hvert fald fået lært, hvordan man vralter som en gås.

Trekandsdrama.
Vralten var der til gengæld ikke så meget af i Guldbækken ved Svenstrup. Her mødte vi andemor - og hun hyggede sig da med hele to hanner, men ællinger var der nu ikke nogen af.

Guldbækken har i øvrigt været genstand for et stort stykke naturgenopretning, hvor den er ført tilbage til sit oprindelige løb mellem Svenstrup og Godthåb. Efter frokosten benyttede vi lejligheden til en tur langs Guldbækken - og det var en oplevelse at se, hvordan bækken er fuld af ørreder, som med tiden vil gøre den til et værdifuldt fiskevand.

Guldbækken er ført tilbage til sit oprindelige løb.
Der kommer nok til at gå et par år, inden gydepladserne finder deres rette leje - men ingen tvivl om, at det bliver et rigtigt lystfiskerparadis med tiden. Indtil da kan man så fantasere over, hvordan området så ud i middelalderen. For det var jo her på engen midt i Svenstrup, at Skipper Clements bondehær under grevens fejde i 1534 slog adelshæren, der var sendt ud for at knuse oprøret. Senere blev Skpper Clement dog besejret af Johan Rantzaus tropper - og den gode Clement endte sine dage på hjul og stejle i Viborg.

Ingen kommentarer: