torsdag den 16. oktober 2008

Tungen, Oscar

En af de mest kostelige scener i Matador er bryllupsfesten for Misse Møhge, da hun bliver gift med lærer Andersen. Det er i afsnit 20 i begyndelsen af 1945. Alt er koldt og klamt, og der er endda løbesod i skorstenen. På trods af de kolde tider holder familien Varnæs bryllupsfesten med mange lækkerier på bordet - blandt andet tunge.
Her oplever vi et par af de mest huskede replikker fra seriens gennemført mest usympatiske person, pensioneret tysklærer Frederik Andersen. Han taler til den mindst lige så usympatiske nevø, (tysk)lærer Oscar Andersen.
Først lyder det: - Det skulle prøve tungen, Oscar.
Senere under farvelsnitterne fortsætter lærer Andersen sin fremturen: -Oscar, nu er tungen kommet på bordet igen. Kom her, min dreng.
Disse to udødelige replikker er skyld i, at Dina og jeg simpelthen ikke kan spise tunge uden at tænke på lærer Andersen og hans usympatiske og bjergsomme nevø. Egentlig er det ret anstrengende - hvis udenforstående kunne høre det, for vi holder meget af tunge ligesom de to skolemænd fra Matador.
Så sent som sidste torsdag stod den på tunge - herlig rensdyrtunge fra Karasjok med rosenkål til. Ren guf. Det blev dog kun til cirka halvdelen af tungen, så i weekenden kunne der også blive tunge til pålæg - her smukt anrettet af Dina med den sidste af vores egne tomater. For selv om det så lidt sølle ud midt på sommeren, så blev det faktisk til temmelig mange tomater alligevel i år.
Jeg har stadig ikke nogen internet-forbindelse - og det hjælper tilsyneladende ikke at ringe til telefonselskabet. Deres telefonsvarer forstår alligevel ikke dansk!

Ha' det
Jesper


P.s. Om lærer Andersen hedder det nøgternt og lakonisk på Matadors egen hjemmeside: "Er fornæret, kræsen og bryder sig ikke om børn." Smukkere kan man vel næppe beskrive en tysklærer.

Ingen kommentarer: