mandag den 13. maj 2024

Høet er slået

Havedagbog

Før.
Weekenden og det gode vejr er stort set blevet brugt i haven. Blandt andet på at slå græsplæne for første gang i år.

Efter.
Det var tiltrængt og mindede mest af alt om høslet. Men jeg trækker det altid til her midt i maj. Græsplænen, som ikke er så frygtelig stor, er fyldt med vintergækker, krokus og påskeliljer - og de skal helst have lov til at visne af sig selv, før græsset bliver slået. De kvitterer så for freden med tusindvis af blomster allerede fra den sene vinter.

Plænen ser ikke så godt ud efter den første tur. Den er lidt ujævnt klippet og det afklippede græs ligger i dynger. Så den skal lige klippes et par gange mere med et par dages mellemrum i den kommende uge. Så kommer det til at se civiliseret ud.

Ellers er der grøde og vækst overalt. Kartoflerne står flot på rad og række, persille, purløg, timian, løvstikke og estragon gror på livet løs - og der er fine blomster i alle de nye jordbærplanter.

Æble- og blommetræerne har blomstret livligt. Det tyder på en god høst. Til gengæld er det lidt tvivlsomt med pærer. Jeg har beskåret pæretræerne voldsomt i vinter, så det bliver nok mest købepærer det kommende år.

Jeg har et hjørne, der får lov til at gro forholdsvist frit. Det har jeg haft i mange år. Det begyndte jeg med, før det blev populært at snakke om biodiversitet og andet moderne sludder. Jeg falder ikke for modeluner, men følger mine instinkter. Det har sjovt nok mange gange gjort mig til såkaldt first-mover. Men hånden på hjertet - det handler mest af alt om dovenskab. Og flot ser det ud i øjeblikket, hvor forglemmigejerne blomstrer i vilde mængder.

Fredag aften var jeg i Thisted og kom hjem ved 22-tiden i den blå time. Det var en stor oplevelse, for luften var fuld af flagermus, der fouragerede lige over gårdspladsen. Til gengæld sov jeg de retfærdiges søvn, da nordlyset angiveligt eksploderede over Danmark.

Jeg har også været på Danserholmene et par gange i weekenden for at kigge efter pomeransfugl. De er ankommet på det sædvanlige sted, men jeg så nu ikke noget til de flotte fjerkræ. Men en god weekend har det nu været alligevel.



Ingen kommentarer: