mandag den 30. maj 2022

Isbegonier

Endnu et blad og en blomst i havedagbogen


Nogle mennesker mener, at isbegonier er kirkegårdsplanter. Set i det lys var det måske velvalgt, at jeg brugte søndagen på at plante isbegonier, men sandheden er en helt anden og knap så dyster.

Jeg holder simpelthen usigeligt meget af den lille plante med de smukke røde blomster, som bare bliver ved at komme hele sommeren - og når vi kommer til september, er planten faktisk heller ikke helt lille endda.

Isbegonierne er et af mine faste ritualer, når foråret for alvor har bidt sig fast. Jeg bruger dem på kanter, i krukker og som min personlige specialitet i potter på nedløbsrørene. De skal bare have lidt vand, og må helst ikke tørre ud. Så skal de nok bidrage til sommerstemningen.

Søndag blev det til 36 planter, men jeg bliver nok nødt til at køre forbi gartneren igen, for jeg mangler otte i at være helt færdig. De sælges normalt i bakke a seks styk, så der bliver lidt til overs. De skal nok gøre god fyldest i en krukke eller to.

I løbet af ugen kommer turen så til knoldbegonierne. De er så småt begyndt at spire på værkstedet, så nu er det også ved tiden, at de kommer ud. Livet skal jo gå videre.

torsdag den 26. maj 2022

Tak for deltagelsen

 Ved Dinas død...


Tak til alle, som deltog i Dinas bisættelse. Tak for alle kondolencerne her og på Facebook. Tak for knus, kram og venlige ord. Tak for al hjælpen, som jeg har modtaget i forbindelse med de praktiske ting forud for og under bisættelsen. Tak for alle blomsterne.

Dina fik en smuk bisættelse, hvor organisten improviserede over Nunarput i præludiet - og hvor et af de grønlandske kor i Nordjylland rundede af med Guuti Illimmi.

Efter bisættelsen blev blomsterne bragt her til Nørremarksvej, hvor vi lagde dem på plænen foran Dinap Natsiivia - Dinas Have - og hvor jeg så kan dvæle lidt de kommende dage. Alle er hjerteligt velkommen til at kigge forbi...

Endnu en gang tak.

Foto: Kirsten Steffensen

Foto: Henrik Jespersen

Foto: Henrik Jespersen

Foto: Henrik Jespersen

Foto: Otto Albrechtsen

Foto: Bent Heiselberg

mandag den 23. maj 2022

Nekrolog

Nordjyske skrev søndag:

lørdag den 21. maj 2022

Dinas bisættelse

Vis Dina den sidste ære


Min elskede kone Dina bliver bisat i Oxholm Kirke tirsdag den 24. maj kl. 13.

Det vil glæde os meget, hvis I vil være med til at vise Dina den sidste ære.

onsdag den 18. maj 2022

Farvel og tak

Dina Magdalene Johanne Brønlund Nielsen


Det er med stor sorg, at jeg må meddele, at min bedste ven gennem 28 år, min elskede hustru Dina Brønlund, "Hjemmestyret", er død tirsdag aften på sin 74 års fødselsdag.

Dina var til det sidste den smukkeste kvinde, jeg nogensinde har mødt. Tabet er ubeskriveligt for Rasmine, Adam, Annika, Eirik og mig.

Jeg vender tilbage med oplysninger om bisættelsen,

mandag den 16. maj 2022

Løbetid

Fart og tempo


Egentlig var jeg på fugletur lørdag aften ved dæmningen. Men det var nu en hare, der blev dagens pletskud.

Den sad bogstaveligt talt og vegeterede ude på sandstykket i Ulvedybet ved tårnet. Men den var ikke til sinds at blive fotograferet, så straks jeg sigtede, sprang den op og forsvandt i fuldt firspring - og det går hurtigt, når en hare træder på speederen. 80 km/t kan det blive til - og det er jo til at blive fuldstændigt forpustet af.

Dagens bonusbillede er et par gravænder, der dyrker synkronspisningens ædle kunst. Det blev også til rødben, krikænder, storspove, skarv, mudderklire og fiskehejre på turen, men ikke fotos, som er værd at snakke om.

Åh jo - så også en død ræv. Det er mig en gåde, hvordan folk kan køre dyr ned på vores små veje. Det kan kun skyldes, at der bliver kørt hurtigere end forholdene tillader. Jeg forstår det ikke - når der nu er så meget at kigge på, og man ikke er en hare - endsige vårhare. Hvorfor så ræse med fuld fart?

onsdag den 11. maj 2022

Forskel på folk

Kanalrundfart


Jeg er netop kommet hjem fra Rotterdam, hvor jeg fulgte den grønlandske naalakkersuisoq (energiminister) Kalistat Lund, der var en af hovedtalerne ved en konference om brintenergi - det såkaldt Power to X. Konferencen havde 3.000 deltagere fra stort set alle lande - især videnskabsfolk og erhvervsfolk, som arbejder med at erstatte olie med brint.

Konferencen var arrangeret af Rotterdam Havn, der selvfølgelig brugte anledningen til at reklamere for sig selv. Jeg var derfor sammen med Kalistat inviteret med på en sejltur rundt i havnen, der i mange år var verdens største. Havnen ligger langs nogle kanaler i Rhinen/Meuse-deltaet og strækker over 42 km med 3.000 virksomheder - og er i det hele taget gigantisk.

Min første artikel fra begivenheden blev i øvrigt citeret af blandt andre Ritzau og Berlingske, så nu har jeg en cigar til gode...

Turen var ikke alene en VIP-tur, men blev i indbydelsen beskrevet som en VVIP-tur. Det var kort sagt for den lille brogede flok af folk, som virkelig er noget ved musikken - og så lille mig. 35 deltagere - ledende politikere, ambassadører, koncernledere - og jeg må stilfærdigt konstatere, at forholdene var noget større, end da jeg i 2014 var på kanalrundfart i Amsterdam. Se billederne af kanalbåden fra Amsterdam og sammenlign med Rotterdam-båden, der var på størrelse med en russisk oligark-yacht og mindst lige så flot indrettet med læder og blankpudset messing.

Forplejningen var excellent. Gode vine - tror jeg nok, for jeg drikker ikke i tjenesten - håndlavede fyldte chokolader, konditor-showstoppers, frisk frugt og en overdådig buffet, der afspejlede de internationale gæsters præferencer for nationale særheder. Jeg nøjedes med ovnbagt sej og brasede kartofler, men det var nu heller ikke så ringe.

Turen gik fra Rotterdams centrum til Rhinen/Meuses udløb i Nordsøen ved Rozenburg, hvor der også var landgang og det obligatoriske gruppe-foto, inden turen med bus gik retur til Ahoy-konferencecentret, der sidste år lagde gulv til det internationale Melodi Grand Prix - bare nævnt for kuriositetens skyld.

Jeg er jo ved at være en ældre herre - og selv om det er nogle år siden, at jeg sidst har deltaget i lignende arrangementer, var det egentlig meget sjovt at være tilbage i cirkus-manegen. Også selv om oplevelsen altid bliver dæmpet af alenlange floromvundne taler - som oftest om talerens egne fortræffeligheder.

Rotterdam blev tæppebombet af tyskerne i begyndelsen af anden verdenskrig, hvor tyskerne var fastlåst i en situation ikke ulig russernes i Ukraine. Byen er derfor blottet for gamle huse - og minder mest af alt om Manhattan og er stort set lige så ucharmerende og larmende. Det undrer mig i øvrigt, at det ellers fine hotel, jeg boede på, kunne diske op med den mest kedelige ost til morgenmaden, tør, mager og smagløs.

Hollænderne producerer ellers mange fine oste, så jeg glad for at være hjemme  igen til landlig idyl og hveder med lagret danbo.




søndag den 8. maj 2022

På vej...

Ingen Keukenhof denne gang


Søndag eftermiddag forlægger jeg kontoret og kampen for det daglige brød til Rotterdam og Nederlandene et par dage. Hjemme igen tirsdag aften.

Desværre levner tiden ikke mulighed for et besøg i Keukenhof, den berømte tulipanpark, der netop nu står i fuldt flor.

Så er det jo godt, at jeg selv kan. Her er et par af søndagens tulipaner på Nørremarksvej.

onsdag den 4. maj 2022

Toppet lappedykker

Pletskud


Egentlig er der ikke så meget at sige. Toppet lappedykker fotograferet på reden ved Ulvedybet.

Men det er det til dato bedste billede, jeg har taget af toppet lappedykker. Det er kun sjældent, at man får lov at komme så tæt på - og jeg kan også godt frygte, at det er et dumt sted, fjerkræet har valgt til sin rede. Den ligger meget eksponeret for både ræv og rovfugle, så det er nok et spørgsmål om tid, før den opgiver projektet.

Toppet lappedykker er i øvrigt en flot fugl. Mere er der ikke at sige om den sag.

Dagen byder på to bonusbilleder.

En ara, som er i familiepleje hos smedens, gnavede hængslet til buret over og tog en springtur, hvor den slog sig ned i tjørnen uden for kontoret lige før, det blev mørkt. Fuglen er ikke trænet til at flyve frit - og det tog Sanne over en time her til morgen i daggryet at få araen til at kravle ned af træet. Flyve kunne den ikke i det efterhånden tætte løv - og der er mange torne på en tjørn. Så har den forhåbentlig lært det.

Jeg har også en anden overnattende gæst. Men det er mere permanent for nogle dage. En solsort har bygget rede i en slangeholder bag værkstedet. Normalt river jeg altid rederne på bygningerne ned, fordi det laver en masse svineri. Men bag værkstedet er det til at leve med, så jeg lader nåde gå for ret - og så kan jeg jo glæde mig til at følge med i familien solsorts liv og levned - sandsynligvis indtil katten eller spurvehøgen får sat en stopper for det.

P.s. - kl 6,45:  Sanne har sendt nedenstående foto af araen, da den var fanget kl. 5.30. I baggrunden tjørnen, som er en effektiv "gøje-fælde".
Foto: Sanne Løfqvist Bager

mandag den 2. maj 2022

Rød front

Når jeg ser en rød gavl smælde...


Arbejdernes internationale kampdag blev brugt på arbejde fra morgen til aften - naturligvis, for modsat venstrefløjens teoretikere tror jeg fortsat på, at vejen til frelse går gennem hårdt arbejde. Det er i vort ansigts sved, at vi skal tjene det daglige brød.

Nu hjælper det selvfølgelig lidt på motivationen, når det er for mig selv, jeg arbejder. Dagens store projekt var at male gavlen på værkstedet - svenskrød selvfølgelig. Det er måske lidt tidligt på sæsonen at svinge malerpenslen på træværket, men april har været tør, så det går nok endda.

Gavlen er vestvendt og trængte voldsomt til en opfrisker. Det er 11 år siden, den sidst blev malet. Jeg ville gerne have gavlen malet nu, før stokroserne gror op - så det blev altså 1. maj, det skete.

Det er kun et delprojekt, for undertaget tog skade under Malik og skal skiftes, inden jeg fortsætter med den øvrige forskønnelse af værkstedet.

Det sker nok først senere på sommeren. For næste store projekt er huset, der trænger til kalk på tre af siderne. Det gjorde jeg klar til fredag, hvor alle murene blev præpareret med algefjerner.

De hjemlige sysler søndag blev i øvrigt afbrudt af et tjenstligt besøg på Bratskov, hvor FH-Jammerbugt holdt 1. maj fest i parken. Det er kun anden gang i mit liv, at jeg besøger en 1. maj-fest. Første gang var i Sisimiut i 2018, så det er ved at blive en dårlig vane, men det har begge gange været strictly business, som man siger. Socialdemokrat og kommunist bliver jeg nok aldrig, endskønt jeg med stor fornøjelse har læst Karl Marx og mener, at hans analyse er væsentlig, hvis man skal forstå det kapitalistiske samfund.

I øvrigt så er de lyse nætter begyndt på vore breddegrader. Så husk at kigge op, hvis du er vågen om natten.