tirsdag den 24. december 2019

Knortegæs

De knurrer - og de er sjældne..

Lige i øjeblikket byder Ølands-dæmningen på en god mulighed for at kigge nærmere på den lille knortegås. En flok på cirka hundrede holder til ved strangengen lige før fugletårnet.

Man bør unde sig fornøjelsen at stoppe op et øjeblik. Flokken er ikke særlig sky, nærmere lidt nysgerrig, så søndag formiddag kom de helt af sig selv ganske tæt på fotografen.

Det er faktisk lidt af en seværdighed.De lysbugede knortegæs yngler på Svalbard og Nordøstgrønland. I træktiden opholder størstedelen af bestanden sig i Danmark - og vi har derfor en særlig forpligtelse til at passe på dem. Bestanden er samlet på cirka 7.000 individer - og det mener biologerne er i underkanten, hvis arten skal overleve. Men det er da gået fremad. Da bestanden var mindst før fredningen i 1972, var der kun 2.000 individer.

Knortegæssene har deres navn efter den lidt knurrende lyd, og på en stille årets korteste dag var det en fornøjelse også at høre på gæssene. Knortegæs lever primært af ålegræs, som de supplerer med græs fra strandengen.

Knortegæs er små - halvanden til to kilo - hvilket jo er mindre end den and, de fleste af os sætter i ovnen i dag. Der findes tre arter, mørkbuget, sortbuget og endelig lysbuget, som er den art, vi i øjeblikket har besøg af her på Øland.

Ingen kommentarer: