torsdag den 25. april 2019

Tange sø

Menneskeskabt idyl

Forleden satte jeg ny rekord i langsom kørsel mellem Øland og Aarhus. Tog hjemmefra klokken halv ni og ankom til Smilets By lidt før kl. 13. Den tilbøjelighed til at langsom kørsel betragter jeg selv som en dårlig vane, men når det nu skal være, så er det en god dårlig vane.

Den langsomme kørsel skyldtes - udover at jeg droppede motorvejen - især et langt pitstop med madpakken ved Tangeværket for enden af Tange sø.

Det er rendyrket idyl - menneskabt ganske vist - men også et stykke stor kulturhistorie, og jeg forstår udmærket lokalbefolkningens modstand mod planerne om at genskabe det gamle åløb. For lystfiskere kan det måske synes forjættende med et fantastisk laksevand, men Danmark er altså et kulturlandskab med alt, hvad det indebærer.

Kulturlandskabet fortæller om vore forfædres kamp for det daglige brød. Et iderigt og kreativt folkefærd har danskerne altid været, når det gjaldt om at omsætte naturens kræfter til velstand og velfærd - og den historie er nok værd at fortælle i en tid, hvor færre og færre danskere oplever at tjene til brødet i deres ansigts sved.

Det store stemmeværk opstrøms inspirerede mig i øvrigt til et billede lavet med den gode, gamle fotostatteknik, som var så populær i halvfjerserne, da jeg lærte at fotografere i kælderen under inspektørboligen på Farsø Skole.

Ingen kommentarer: