On the road again
Jeg er ikke særlig vild efter at køre bil. Men det er nødvendigt for at passe arbejdet. Weekenden var særlig slem.Fredag kørte jeg hjemmefra allerede kl. 4.30 med kurs mod Søndervig ved Ringkøbing, hvor der i øjeblikket er sandskulpturfestival med et grønlandsk tema. Jeg valgte at køre nedover Viborg og Holstebro, for det er sådan en pæn tur, der tidligt om morgenen kan køres i blød-hat-tempo. Så den tur nød jeg.Anderledes hurtigt gik det tilbage igen over middag. Denne gang via Lemvig og Thisted, for jeg skulle fotografere en skater-opvisning i Brovst kl. 16. Kl. 18 fortsatte jeg så i skoven ved Bratskov, hvor der var rågeungejagt.Lørdag morgen gik turen til Ingstrup ved Løkken, hvor der var en såkaldt børn- og ungefestival. Herefter i al hast til Vester Thorup nær Vejlerne, hvor der var indvielse af et madpakkehus - og så sluttede jeg eftermiddagen af i Fjerritslev med Limfjordsporterfestivalen.Søndag formiddag kørte jeg så til Blokhus, hvor jeg lavede et interview med en ny iskiosk-ejer og snakkede med folk om situationen omkring det navnkundige værtshus Lanternen, som lukkede sidste år. Herefter kørte jeg til Ulveskoven, hvor der var et lokalhistorisk arrangement.Så nu gider jeg ærlig talt ikke køre ret meget mere, men jeg slipper jo nok ikke. Men man skal nu heller ikke have ondt af mig, for det var også en sjov weekend. Jeg kan godt lide at have lidt travlt og snakke med en masse mennesker.Sandskulpturerne i Søndervig var imponerende - og jeg kan bestemt anbefale et besøg. De største af skulpturerne er 10 meter høje - og det hele er rammet ind af en 200 meter lang og syv meter høj sandskulpturvæg. Der er brugt 11.000 tons sand til projektet.I Ulveskoven tog jeg et foto af Jonna og Henning Thorsen (se nedenfor), der havde mødt hinanden på den gamle restaurant for 56 år siden. Billedet af de to sad bare lige i skabet - og det vidste jeg allerede, da jeg trykkede på knappen. Det giver fotografisk bukkefeber - og så kører jeg gerne den ekstra kilometer.onsdag den 28. maj 2025
søndag den 25. maj 2025
Kaffe til uventede gæster
Halv Pris
![]() |
Foto: John Eliassen |
lørdag den 17. maj 2025
Minderne lever
Tiden går
Det er i dag Norges nationaldag - og langt de fleste nordmænd fejrer dagen med bunad og røde pølser, sådan som de nu har for vane. "Ja, vi elsker dette landet..."Det er også Dinas fødselsdag - og også dødsdag. Det er nu tre år siden, at "Hjemmestyret" døde. En frygtelig dag, som vendte op og ned på min tilværelse.Livet skal gå videre - og det gør det også. Men der går næppe en dag, hvor jeg ikke tænker på et eller andet, som jeg gerne vil fortælle Dina - især nu i denne tid, hvor der sker så meget i haven.Så jeg fandt lige et 16 år gammelt foto fra dengang, vi lige havde overtaget det lille hus på Øland - og hvor vi var i gang med det helt store fælles projekt, som haven var i mange år. Der er sket meget siden 2009. Sammenlign bare med fotoet, som jeg tog her til morgen.Da jeg ledte efter billedet, fandt jeg et andet fra året før - 2008. Det er taget på altanen i Straumsbukta en morgen i begyndelsen af juni. Det var her, vi for alvor fik smag for livet på landet. Blandt andet muligheden for at spise morgenmad udendørs. Vi kom jo fra Grønland, så det var helt nyt for os.Der er rundstykker på bordet - fra fryseren. I Straumsbukta var der 25 km til nærmeste butik - og frisk morgenbrød bruger man slet ikke i Norge. Her på Øland er der kun 5 km til bageren i Halvrimmen. Så her står den på nybagte rundstykker næsten hver dag - også på Norges nationaldag. Tag den, Norge - Kjempers fødeland!torsdag den 15. maj 2025
Lille blomst - stor duft
Liljekonval
Liljekonvallens blomster ser ikke ud af alverden.Bevares - de er da meget pæne, men store og prangende kan man ikke beskylde dem for at være. 25 blomsterstilke kan snildt stå i snapseglas.Til gengæld er der fuldt tryk på duften. Så kort tid efter, at jeg havde sat blomsterne ind, var stuen fyldt med duften af liljekonval. Måske for parfumeret for mange, men mig generer det ikke. Tværtimod bliver jeg i godt humør, når jeg står op om morgenen, og duften af liljekonval blander sig med duften af frisk kaffe.Jeg havde en gang mange liljekonvaller på parcellen. Men de er desværre i tilbagegang. Truet af halvinvasive arter som skvalderkål, ramsløg og ikke mindst spansk kørvel. Det skal jeg overveje at gøre noget ved - i hvert fald på den lidt længere bane.Liljekonval var min mors yndlingsblomst. Mens vi boede i Grønland, sendte hun hvert forår en prøvekuvert med en buket op til os. Den var altid åbnet af toldvæsenet. Jeg går ud fra, at hashhundene gik amok, når du kunne lugte den skønne duft.Liljekonvallernes tid er snart ovre. Men for de gamle, der faldt, er der nye overalt. Næste skud i havebøssen er studenternellikerne - og så bliver det bonderosernes tur. Oh, hvilken rigdom, hvilken glæde, fristes jeg til at sige - og helt gratis lige fra haven.lørdag den 10. maj 2025
Nye vægpotter
Sommerklar
Jeg er godt i gang med sommer-forberedelserne i haven - og nu er vægpotterne på gårdspladsen på plads. Det endda i et større antal end normalt.Sidste år mistede jeg to store stentøjspotter i en orkan. Desværre kunne jeg ikke rigtig finde nogle nye. Så i februar flottede jeg mig og bad den lokale kunstner og keramiker Karen-Marie Mondrup om at lave tre nye - med det ene krav, at de skulle matche to hængepotter fra hendes hånd rent farvemæssigt. Se billedet her ved siden af.Karen Marie har klaret opgaven flot, og de tre unikke vægpotter hænger nu på den store væg på redskabsskuret med fuchsia.Men det var rygtedes i familien, at jeg var i markedet for vægpotter. Så til min fødselsdag blev jeg begavet med yderligere seks vægpotter. De er så også kommet op at hænge på gårdspladsen, og jeg klarer mig nok på vægpottefronten et par år frem.De fleste er plantet til med nye fuchsia. Jeg havde tre fuchsia på værkstedet fra sidste år, men de fik desværre lidt frost en nat, så bladene krøllede. De skal nok overleve, men står indtil videre i pleje på intensivafdelingen, mens jeg så kan overveje, hvor de skal gøre nytte.Fire af vægpotterne er plantet til med fredløs, som gror villigt hele sommeren - og som kan tåle den stærke vind på udsatte steder. De er endnu grønne, men om føje tid vil de få lange hængende bladstængler med fine små gule blomster.torsdag den 8. maj 2025
Nødlanding med lykkelig udgang
Happy ending
![]() |
Det havarerede fly på havoverfladen. Foto: ATW |
![]() |
De to tyskere blev samlet op af Tritons gummibåd blot 50 minutter efter nødlandingen. Foto: ATW |
![]() |
Det tyske fly på vej mod havoverfladen. Foto: ATW |
søndag den 4. maj 2025
Sidste nat med kliken
Klassisk forårsmenu
Fredag eftermiddag og aftenen med for den sags skyld havde jeg et lille gæstebud her på parcellen.Det var min gamle gruppe fra Sct. Georgs Gildet, der holdt afslutning. Hvert andet år ryster vi posen og danner nye grupper, så vi skulle lige sætte et ordentligt søm i den gamle gruppes ligkiste.Vi lagde ud i bålhytten, med bål, øl og så rypesnaps. Jeg spår, at rypesnaps bliver det helt store hit i år, efter at kong Frederik forleden fik en flaske forærende, da han var i Grønland.Jeg havde droppet de sædvanlige og efter min mening trælse chips og serverede i stedet friske rå asparges af egen avl - taget fra aspargesbeddet en time tidligere. Det var et hit - og jeg måtte så også underholde byboerne med en længere forklaring om aspargesavl.Dagens forret var en rigtig 80'er klassiker - laksemousse med smørristede skiver af flutes. Det er nemt at lave. 300 gram varmrøget laks, 1,5 dl creme fraiche, en håndfuld hakket bladselleri, salt og peber blandes sammen. Så rører man tre blade smeltet husblas i og slutter med at at vende yderlige en dl flødeskum i. Sættes på køl. Kan laves i forvejen.Moussen så lidt kikset ud, for den havde ikke sat sig ordentlig og det var svært at skære den med det perfekte snit. En anden gang vil jeg lave den i små serveringsglas.Hovedretten var kalvefrikasse. Rigtig forårsmad, som er en lys variant af vinterens simremad med masser af friske grøntsager - aktuelt blomkål, ærter og gulerødder og tilsat en ordentlig pot fløde som prikken over i'et.Til sidst fik vi rabarber. Også nemt at lave og nyplukket af egen avl. Kogt i en sjat vand i et minut med en halv dåse vanillesukker. Som modspil til de syrlige rabarber havde jeg lavet en sauce af lidt fløde med hvid chokolade - og på toppen lidt knas i form af karamelliseret havregryn.Til forretten serverede jeg min yndlings-bourgogne - Mâcon-Azè, rødvinen var Ventoux-bjergetapen fra Vidal-Fleury og til desserten et glas Drambuie - spædet op med is for mit eget vedkommende, for sådan vil jeg helst have likør. Da gæsterne var gået. blev det også til et par gin og tonics, inden sengen angreb mig. Det er så sjældent efterhånden, at jeg drikker spiritus - men når det så skal være, skal det dæl'me også gøres ordentligt.