onsdag den 13. november 2024

Hokkaido-sorbet

Fra det søde køkken

Da jeg for nylig interviewede køkkenchefen på Rønnes Hotel i Slettestrand, Kenneth Petersen, smagte jeg hans hokkaido-sorbet, som jeg faldt pladask for.

Så det skulle lige prøves til Mortensaften, for heldigvis fik jeg opskriften med hjem - om end jeg er lidt hæmmet af kun at have en almindelig husholdnings-ismaskine. Forskellen på husholdningsudgaven og den professionelle er blandt andet, at den professionelle blæser luft ind i isen. Det kompenserer vi amatører for ved at vende et par piskede æggehvider i ismassen. Det er ikke perfekt, men det duer i en snæver vending.

400 gram hokkaido koges møre i en lage bestående af 8 gram vanillesukker, 150 gram sukker, 4 stjerneanis og 1,25 dl vand. Det hele blev blended, efter at jeg havde fjernet stjerneanis. Så tilsatte jeg to piskede æggehvider og lod det køre i ismaskinen i en lille time - og så røg det i fryseren.

Jeg serverede i afkølede cocktailglas på en bund af min hjemmelavede blomme i madeira. Nu er jeg stadig på forsøgsstadiet, så næste gang vil jeg nok tilføje en lille klat flødeskum og et par citronmelisse-blade på toppen - for jeg er sikker på, at det vil blive endnu flottere med lidt grønt.

Sorbeten formede jeg med en almindelig iskugle-ske, men skal det være helt rigtigt, bruger man to såkaldte quenelle-skeer. Det har jeg bare ikke i min lille husholdning, så det bliver nok mit julegave-ønske. Man skal jo ikke gå ned på udstyr.

Jeg serverede hokkaido-sorbeten Mortensaften for Anne og Henrik. De var tilfredse med resultatet, mens jeg lige overvejer en gang, om jeg måske skal reducere sukkermængden en anelse.

Inden sorbeten fik vi langtidsstegt and med rødkåls-coleslaw med mormor-dressing og så et andet eksperiment, som endnu er på udviklingsstadet - glaserede syltede gulerødder. Jeg var ikke helt tilfreds med det, så det skal lige prøves et par gange mere, før jeg deler opskriften. Men jeg er godt på vej - og især Anne mente, at det fungerede fint.

søndag den 10. november 2024

Sådan dresserer man en organist

Organist i grønlandsk mesterlære

Foto: Privat
Det er velkendt, at danske kirkeorganister har svært ved at spille til grønlandske salmer. Tempoet i de andagtsfulde grønlandske salmer er meget l a n g s o m t efter dansk opfattelse – og resultatet bliver derfor ikke altid lige smukt i grønlandske ører.

Det har de taget konsekvensen af i Vor Frue Kirke i Aalborg, hvor en af kirkens tre organister, Ebbe Michelsen, nu er blevet fast tilknyttet den grønlandske kirkesanger Jennifer Angel Winther og det grønlandske kor Ullorissat Aalborg.

- Det er et stort fremskridt. Ebbe gør det godt og er meget lærenem, så vi er glade for, at vi nu har fået en organist, som forstår det grønlandske tempo bedre end de fleste – og også har lært at falde ind de rigtige steder i en grønlandsk andagt, siger Jennifer Angel Winther.

Denne bagatel skrev jeg som en lille boksartikel til sidste uges historie om de grønlandske kateket-studerende i Aalborg.

søndag den 3. november 2024

Katekismus

Kristendom for alle

Jennifer Angel Winther (tv) og Marie Lynge Møller er gået i gang med
 en dansk ”kateket-uddannelse”, så de kan aflaste kateket Ove Poulsen. 
Martin Luther udgav i 1529 sin Katekismus, som var en lille håndbog - en slags "kristendom for dummies" - der samlede de væsentligste pointer i kristendommen.

Det har givet navn til stillingsbetegnelsen kateket, der i Grønland betegner en hjælpepræst - typisk en skolelærer, som forretter de kirkelige handlinger i små byer og bygder. Kateketerne gennemgår en treårig uddannelse i fritiden - og de kan så træde til, når der ikke lige er en præst i nærheden. Og sådan er jo ofte i små samfund med måske kun 100 indbyggere i en fjernt beliggende bygd.

En af de grønlandske kateketer er Ove Poulsen, der nu i en årrække har boet i Hirtshals - og bruger al sin fritid på at forkynde det kristne budskab på grønlandsk til de mange grønlændere i Nordjylland.

Nu får han snart en hjælpende hånd, for to grønlandske medlemmer af menighedsrådet i Vor Frue Sogn har sat sig på skolebænken for at sikre kirkebetjeningen af grønlændere i Aalborg.

Det skrev jeg i sidste uge en artikel om i Sermitsiaq. Det er en dejlig positiv historie, som jeg gerne deler med bloggens læsere, så her er den:

Jennifer og Marie vil være kateketer

Den grønlandske del af menigheden fylder meget i Vor Frue sogn i det centrale Aalborg. Området er hjemsted for mange grønlændere, der bruger Vor Frue Kirke som deres lokale kirke.

Det resulterede ved menighedsrådsvalget for nylig i, at det nye menighedsråd i sognet har to medlemmer med tilknytning til Grønland.

Det er Jennifer Angel Winther, der oprindeligt stammer fra Tasiilaq og Marie Møller Lynge, der i mange år arbejdede som lærer i Nuuk.

Samtidig med valget til menighedsrådet er de to gået i gang med den såkaldte Teologisk Voksenuddannelse i Aalborg Stift.

- Det er en tre-årig fritidsuddannelse, der minder meget om den grønlandske kateket-uddannelse – og målet er også, at vi skal kunne varetage de samme opgaver som en grønlandsk kateket, fortæller Jennifer Angel Winther.

- Den væsentligste forskel ligger i femte semester, hvor undervisningen fokuserer på de salmer, der normalt bruges i gudstjenesterne, fortæller Jennifer Angel.

- Her har vi lavet en aftale med kateket Ove Poulsen fra Hirtshals, som vil undervise os i de grønlandske salmer, for det giver ikke så meget mening i vores sammenhæng, at vi lærer om de danske salmer.

Marie Lynge og Jennifer Winther Angel glæder sig, til de er færdige med uddannelsen om tre år.

- Så kan vi aflaste Ove, der ofte har et travlt program med at holde andagter og deltage i kirkelige handlinger med et grønlandsk islæt, forklarer Marie Møller Lynge.

- Som det er i dag, er det altid Ove, der står for de månedlige grønlandske gudstjenester i Vor Frue Kirke – og desuden holder han tilsvarende grønlandske gudstjenester i Hirtshals samt enkelte grønlandske gudstjenester i resten af landsdelen.

- Ove gør et imponerende arbejde – helt uden betaling. Nu er det på tide, at vi andre også tager en tørn.

Det er ikke helt tilfældigt, at Jennifer Angel Winther og Marie Møller Lynge nu er kommet i menighedsrådet i Vor Frue Sogn i Aalborg.

Jennifer Angel Winther har i flere år været ansat som grønlandsk kirkesanger i sognet.

- Vi har et stort behov for det grønlandske islæt i de kirkelige handlinger. Det er især i forbindelse med begravelser, men også ved dåb og bryllupper, at vi har behovet, fortalte sognepræst Sophie Nordentoft, da Jennifer blev ansat for to år siden.

- Vi har også anskaffet grønlandske salmebøger. Selv om jeg ikke kan forrette en begravelse på grønlandsk og efter de grønlandske ritualer, oplever jeg, at mange er glade for, at det er de grønlandske salmer, der bliver sunget ved den lejlighed. Det giver trøst for de efterladte, at det kan foregå delvist på deres modersmål – og den omsorg yder vi gerne, siger sognepræsten.

Både Jennifer Angel Winther og Marie Lynge Møller er tilknyttet det grønlandske kor Ullorissat Aalborg, som også holder til i Vor Frue Kirke. Men selv om koret øver i Vor Frue Kirke, kan det bruges af alle kirker.

- Vi er ikke noget stort kor, men vi synger altid firestemmigt og har et stort repertoire fra den grønlandske koralbog. Koret står til rådighed for andre kirker i øvrigt i alle kirkelige handlinger, især ved den sidste afsked, fortæller Jennifer Angel Winther.

- Vi har et travlt program i julemåneden, hvor vi skal deltage i grønlandske gudstjenester alle søndagene i Advent. Vi lægger ud i Hirtshals ved en grønlandsk gudstjeneste den 1. december – og så fortsætter vi den 8. i Thisted kirke, den 15. her i Vor Frue Kirke, og den 22. december i Frederikshavn kirke.