fredag den 25. oktober 2024

Græskar og rødbedestilke

Udfordringer

Jeg har aldrig brudt mig om græskar. Det er uegnet som menneskeføde, mener jeg ganske enkelt.

Men nu tager jeg så mine ord i mig igen. For i dag smagte jeg denne hokkaido-sorbet på en bund af syltede sveskeblommer - og det smagte dæl'me godt. Sorbeten var lavet på en sirup med stjerne-anis og vanille - og især anissen gjorde sit til, at desserten faldt i min smag. Jeg er jo vild efter lakrids. Men syltede sveskeblommer er nu heller ikke så ringe.

Jeg fik den lille aha-smagsoplevelse i dag, da jeg interviewede køkkenchefen på Rønnes Hotel i Slettestrand, Kenneth Petersen. Snakken gik i både øst og vest, for madinteressen kan ingen tage fra hverken kokken eller journalisten. Og det endte da også med, at jeg tog hjem med både staldtips og et par gode opskrifter i baglommen.

Kenneth Petersen mener, at intet - absolut intet - må gå til spilde i køkkenet. Så han udnytter også stilkene fra årstidens friske rødbeder, som de fleste ellers bare hælder på kompostdyngen. Han bruger stilkene til en pesto, der er lidt anderledes end den harevælling, som mange mennesker bruger som tilbehør i dag - og Kenneth serverer gerne pestoen på en skive rapsolie-ristet brød.

Her er opskriften. Stilkene fra rødbeder skylles og renses for jord og skidt. Så blancheres de og trækker på køl i to døgn. Herefter hakkes de og hældes i en blender med ristede solsikkekerner og lidt salt. Så køres det igennem med noget koldpresset rapsolie - og der køres revet parmesan i, til konsistensen er passende. Så smages der til med lidt sort balsamico - og værs'go at spise.

Jeg har for resten heller aldrig været særlig vild med pesto. Så igen må jeg æde mine egne ord. Det er næsten for meget - sådan at blive rystet i den gastronomiske grundvold flere gange på en dag.

Ingen kommentarer:

Send en kommentar