Højtidsstund
Langfredag begyndte tidligt - som alle dage. Først skrev jeg lige en artikel. Så morgenkaffe på gårdspladsen, mens det lysnede - og så gik det ellers løs i haven med at rive blade sammen.Det blev til en ordentlig bunke sammen med en stak halvrådne brædder fra en gammel kompostbeholder. Ud på formiddagen satte jeg en tændstik til det hele, selv om det strengt taget var for vådt til at brænde. Men for en spejder er intet umuligt - og efter kort tid brændte bålet alligevel lystigt.Og så skete der det, som ofte sker for gamle spejdere. Vi drages mod bålets gløder, så havestolen blev fundet frem - og tankerne gik på langfart, mens jeg nød bålets mere eller mindre stille gløder og store mængder røg.Ved frokosttid supplerede jeg stemningen med et par madder med rød spegepølse og en stribe remoulade. Det er højt belagt smørrebrød for en spejder - og passende til en højtidsdag som langfredag. Det bliver næppe bedre overhovedet, så det generede heller ikke, at det smådryppede lidt. Til gengæld var det så som så med arbejdet resten af dagen.Men lørdag skal jorden graves, så jeg kan lægge kartofler på søndag. Det er også en slags højtid, som jeg i mine yngre dage ville fejre med et forsvarligt indtag af Rød Aalborg - kartoffelvin - men det springer jeg nok over.For der er også andet arbejde, der skal gøres. Forleden nat væltede brændestablen i brændeskuret, som jeg ellers møjsommeligt havde fået ordnet. Den slags sker desværre af og til. Når brændet begynder at tørre, bevæger det sig og bliver nemt ustabilt. Så det skal stables igen - men lige nu har jorden og blomsterne størst prioritet.Jorden kan ikke vente. Men det kan brændet, for der er trods alt et halvt år til fyringssæsonen begynder igen.lørdag den 30. marts 2024
onsdag den 27. marts 2024
Morgenstund med guld til munden
Grønlandske krabber
Tirsdag morgen var jeg tidligt oppe for at følge fiskeauktionen i Hanstholm - lokket af et parti levende grønlandske snekrabber, der godt 20 timer forinden var hevet op af vandet i Nuuk. Auktionen startede kl. 6.45.Det var en spændende oplevelse. Jeg har en gang i skoletiden været på fiskeauktion i Skagen, men det kan jeg knap nok huske.Der går rygter om, at man skal holde hænderne i lommen og tie stille under en fiskeauktion - ellers risikerer man pludselig at stå med adskillige kasser brosme eller skærising. Så slemt er det nu ikke.Auktionsmester Flemming Døjholt taler almindeligt dansk, det går stille og roligt med et glimt i øjet, og så har han godt styr på både fisk, købere og nysgerrige. Selv om det er tidligt på morgenen, var der en god stemning, og folk havde lyst til at snakke, så det var nemt for mig at passe mit arbejde - en artikel og nogle fotos til Sermitsiaq om de godt 600 kg krabber, der var fløjet til København aftenen før - og derefter over natten med lastbil til Hanstholm.Det er en gammel ide, der nu bliver ført ud i livet. Allerede da jeg kom til Grønland for over 30 år siden, snakkede man om at flyve friskfangede grønlandske fisk til Europa, men i mange år blev det ved snakken. Men med udsigten til den nye atlantlufthavn i Nuuk, der åbner til november, er der kommet skred i tingene.Det er den grønlandske serieiværksætter Mads Petersen, der med firmaet Nutaaq Seafoods har fået sat eksporten af levende krabber i system - i tæt samarbejde med fiskeskipper Jens Peter Larsen, Air Greenland, Blue Water, diverse myndigheder i Danmark og ikke mindst direktør Jesper Kongsted fra Hanstholm Fiskeauktion. Det er nu bevist, at det kan lade sig gøre.Fremover er det planen at sende mindst 500 kg levende krabber om ugen til Hanstholm. Senere måske også andre højværdiprodukter som for eksempel stenbiderrogn. Det kan blive meget aktuelt, når den nye lufthavn i Nuuk skærer fire timer af transporttiden.Et afgørende succeskriterium er leveringssikkerheden. Kunderne i især Danmark, Sverige og Holland skal være sikker på leverancerne - og det er derfor godt, at man allerede nu er gået i gang med at øve sig, inden den nye lufthavn i Nuuk åbner. Senere følger også storlufthavne i Ilulissat og Qaqortoq. Så det kan kun gå fremad. Vinderne bliver de grønlandske fiskere, som med transportudgifterne som indsats kan nå betydeligt højere priser i Danmark end i Grønland. Kiloprisen begyndte ved 150 kroner, og hele partiet tirsdag morgen blev solgt til en gennemsnitspris på 119 kroner kiloet.Mit morgenbesøg på fiskeauktionen i Hanstholm bliver til en artikel i Sermitsiaq 2024/14, der udkommer 5. april 2024.lørdag den 23. marts 2024
Påskeklar med elefantører
Nye tallerkener i Medborgerhuset
Så er Øland Sildelaug klar til påsken - godt trætte og mætte og i det hele taget godt tilfreds med tilværelsen. Sådan som vellagrede og modne mænd helst skal have det, når helligdagene står for døren.14 sultne mænd var mødt frem til fredagens møde, der bød på en helt særlig oplevelse - udover madlavning, kammeratlig samvær og god føde. For maden blev naturligvis serveret på nogle af de 100 nyligt indkøbte tallerkener, som Øland Sildelaug velvilligt har sponsoreret til Øland Medborgerhus med en dybfølt bøvs som tak for mange gode stunder.Fredagens møde bød på en opulent menu sammensat af giftblanderen. Først karrysild, så Wienerschnitzel mit Alles - og så en gang svesketrifli til at styrke peristaltikken.Det var en velkomponeret og overdådig menu, som faldt i alles smag. Sild er jo næsten et must i det gæve sildelaug - og her var der tale om en forsvarlig sildemad toppet op med karry og æg - og så et vegansk strøg af syltede agurker og karse. Selvfølgelig serveret på et stykke frisk groft rugbrød med masser af kerner - og naturligvis smurt med rigtigt smør.Wienerschnitzlerne var enorme. Så store at der kun kunne være en på panden ad gangen. Så det tog sin tid at stege dem. No problem, for ting - gode ting - tager tid.Schnitzlerne fik deres størrelse efter lidt tæsk med køkkenrullen i mangel af en kødhammer. Det er ikke tilfældigt, at denne ret, der ikke stammer fra Wien, men fra Milano i sin oprindelige form blev kaldt elefantøre. Siden blev retten ført til Østrig af feltmarskal Radetzky - ham med marchen fra nytårskoncerterne - og blev den østrigske nationalret.Efter dansk tradition skal wienerschnitzel serveres med dreng - et lidt underligt navn til en citronskive med gaffelbidder, kapers og peberrod. Og hertil brasede kartofler, ærter og smørsovs. Helt efter bogen - mit Alles og til alles tilfredshed - om end ikke alle spiste helt op.For der skulle jo også være plads til den afsluttende svesketrifli. En beskeden dessert med makroner vædet med portvin, sveskekompot og en silkeblød hjmmelavet creme. På toppen flødeskum og citronskal skåret i sirlige strimler med kniv i mangel af et juliennejern.Således trakteret og fyldt op kan laugsmedlemmerne nu trygt gå påsken i møde...fredag den 22. marts 2024
Travl kunstner
Samtidskunst
Foto: Malle Madsen |
Foto: Privat |
onsdag den 13. marts 2024
Nødlanding bag kulisserne
Et stort apparat går i gang
Foto: Narsaq Foto/John Rasmussen |
fredag den 8. marts 2024
Fantasillioner af oplevelser
Fødselsdag
Ill: Walt Disney/Gutenberghus |