onsdag den 19. september 2018

Chinook

Noget af en brumbasse

På vej mod Aalborg tirsdag aften fik min indre flyspotter sig en gevaldig oplevelse - og fotografen fik sine første billeder af en af verdens største helikoptere.

Allerede på Nørredigevej havde flyspotteren set en CH-47 Chinook, der fløj rundt i området, men jeg havde egentlig ikke regnet med at komme tæt på den store brumbasse. Men da jeg drejede ned ad Vejlen, hang den lige så pænt for enden af vejen og bød sig til for fotografen.

Jeg kom helt tæt på og mærkede lufttrykket fra de to store rotorer, mens den var i gang med et eller andet soldatersjov - sikkert i forbindelse med Jægerkorpsets Night Hawk-øvelse, der finder sted i øjeblikket.

CH-47 er kæmpestor. I den civile udgave tager den 44 passagerer mod de 23 passagerer, der er plads til i de gamle S-61'ere,som jeg har fløjet med så mange gange i Grønland. Flytypen er i øvrigt næsten lige så gammel og stammer fra 1962. Den har blandt andet været indsat i  Vietnam-krigen, Falklands-krigen og Golf-krigen, men næppe det aktuelle eksemplar, som har registrering D-890 fra Koninklijke Luchtmacht - det hollandske flyvevåben.

Tilnavnet Chinook stammer fra en indianerstamme fra den nuværende amerikanske stat Washington på vestkysten. Alle helikoptertyper, der var med i Vietnamkrigen, er opkaldt efter indianerstammer. Den navnkundige Vietnam-helikopter Bell UH1 Huei (Bell 212) har tilnavnet Iroqois.

Ingen kommentarer: