lørdag den 25. februar 2017

Agerhøns

Den danske rype

Agerhønen er en forholdsvis upåagtet fugl i den danske natur - og der er sikkert mange danskere, der aldrig har set en agerhøne.

Agerhønen holder til i det åbne landskab og er temmelig truet af det moderne intensive landbrug. Heldigvis er mange landmænd også jægere, og det giver agerhønen nogle fristeder, så helt sjælden er den altså ikke. Som regel ser jeg agerhøns flere gange hvert år, når jeg kører rundt på egnen, men den lille og godt camouflerede hønsefugl er lidt svær at finde, når man er til fods og godt vil have et foto.

Dens adfærd minder meget om rypen. Det vil sige, at når der er fare på færde, trykker den sig mod jorden, ligger helt stille og er faktisk ikke til at se.  Og når man så er en meter eller to fra den, flyver den op. Jægeren eller fotografen får et mindre chok - og væk er fuglen.

Fredag morgen var jeg til solopgang i Lille Vildmose - og på et tidspunkt fik jeg øje på et par agerhøns i grøftekanten. Netop nu er det parringstid, så de var knap så forsigtige - og overalt var der en pludren af elskovslystne agerhøns. De var stadig lidt svære at få på skudhold, men lyden hjalp mig på vej, så jeg kan nu præsentere mit livs første fotos af agerhøns.

Jeg tog næsten 100 fotos på de ti minutter, jeg var midt i det hele, inden hønsene fortrak, men jagtens ophidselse gjorde, at jeg overlod alt for meget til autofokussen. Og autofokussen har altså svært ved at stille ind på de camouflagefarvede fugle, så det blev reelt kun til en håndfuld brugbare fotos.

Men nu har lavet mine første fotos af agerhøns og er blevet et par erfaringer rigere. Så det bliver sikkert bedre, næste gang jeg møder den danske rype, som Dina kalder agerhønen.

2 kommentarer:

Anni sagde ...

Man skulle tro dit døgn har mere end 24 timer. Altid er du "på farten" og når mere end jeg synes døgnets timer slår til. Men hvor er det interessante indlæg sjove og lærerrige. Tak for det.

Jesper Hansen sagde ...

Tak for de pæne ord. Det er såmænd ikke så svært at få tid til det hele, når man som jeg betragter TV som spild af tid - og derfor næsten ikke bruger tid på det...