mandag den 30. januar 2017

Vinterfugle

Flot og ikke helt almindelig fuglebog

Sådan lige ved første øjekast ligner Lars Jonssons Vinterfugle en ganske almindelig fuglebog af den slags, fuglefolk har en stribe af, og som bruges som opslagsværker, når man kigger på fugle. Men det er nu en ganske kraftig en af slagsen. Større og tungere end en normal felthåndbog.

Forklaringen er den helt enkle, at der ikke er tale om fuglebog af de gængse, men derimod en samling essays, der forener facts og oplevelser om de fugle, vi normalt ser på foderbrættet om vinteren. Og så selvfølgelig en masse flotte tegninger af fuglene.

For Lars Jonsson er ikke alene ornitolog. Han er også kunstner, der hele livet igennem har tegnet og fortalt om fuglene - og de fleste nikker genkendende til den katakteristiske tegnestil, som kendes fra flere felthåndbøger.

Illustration fra bogen.
I Vinterfugle deler Lars Jonsson gavmildt ud af sin viden og sit håndværk. Vi kigger kunstneren over skulderen, når han studerer fuglene helt tæt på, og han deler sine farveprøver og kunstneriske overvejelser med os. Samtidig deler han selvfølgelig masser af godbidder om fuglenes liv og levned i vinterkulden og på fuglebrættet. Bogen indeholder med sine 340 sider læsestof til adskillige timer.

Illustration fra bogen.
Lars Jonssons udgangspunkt er Gotland, men vinterfuglene der og her i Danmark er stort set de samme. Bogen er fremragende oversat - jeg vil nærmest kalde det versioneret - af Lars Thomas - og den er derfor fuldt anvendelig ved de danske foderbrætter.

Jeg vil anbefale, at man læser bogen i små bidder. Læg den i vindueskarmen og snup så et afsnit, når der er anledning til det. Som det skete for undertegnede i dag, hvor bøgetræet uden for kontoret pludselig var fyldt med pludrende grønsiskener. Så griber man bogen - og lærer blandt andet at skelne mellem unge og gamle grønsiskener.

Illustration fra bogen.
Lars Jonsson: Vinterfugle. Oversat til dansk af Lars Thomas. Udgivet af Lindhardt og Ringhoff. Kroner 299,95

I øvrigt kan man i øjeblikket også nyde Lars Jonssons dejlige fugletegninger på Kunstcentret Silkeborg Bad, hvor han er med i udstillingen "Øen som inspiration". Udstillingen hænger på Silkeborg Bads vægge frem til 1. april.

Ingen kommentarer: