onsdag den 4. januar 2017

Svanesang og flyvende trompeter

The Sound of Øland...

Sangsvanen er nem at kende på det gule næb.
Luften over Øland gjalder af trompeter på denne årstid. Det er lyden af sangsvanernes udrykninghorn, som de næsten ti kilo tunge fugle fornuftigvis bruger, når de gør luften usikker på turen rundt i distriktet efter føde.

- Om vinteren huser Danmark over 40.000 sangsvaner, viste en optælling i 2014. Det er cirka 70 procent af den europæiske bestand, der om sommeren holder til i Nordskandinavien og Sibirien. Og nogle tusinde stykker af vinterbestanden slår sig altså ned i Nibe Bredning og Ulvedybet mellem Øland og Gjøl, fortæller Jesper Hansen, der dagligt følger fuglene i Ulvedybet med sit kamera.

Sangsvanerne overnatter på vandet – og hver morgen går turen så ud til markerne efter føde. På menukortet står gastronomiske lækkerier som raps, vinterbyg og glemte roer og kartofler, der er blevet lækkerbløde efter den første frost.

Sangsvanerne er nemme at kende: I modsætning til vores nationalfugl, knopsvanen med det orange næb, er sangsvanens næb gult – og så er der selvfølgelig den flotte sang med de gjaldende trompeter.

Hanbo-Bladet 3. januar 2017

Ingen kommentarer: