lørdag den 28. januar 2017

Svanedybet

Svaneskriblerier i morgenstunden

Det er tidlig morgen. Klokken har lige passeret halvfem, og der er endnu en god times tid til Hans Otto Bisgaards naturkalender i radioen. I en tid, hvor alting forandres, er naturkalenderen et af mine faste holdepunkter og en del af morgenritualet.

De seneste dage har jeg sovet med åbne vinduer. Selv om vi skriver januar, er det ikke koldere, end at det kan lade sig gøre uden at hente en forkølelse.

Det åbne vindue giver en dejlig kontakt til nattens lyde her på den fredelige ø. Der er ikke så mange i øjeblikket, men snart kommer fuglesangen fra havens små fugle. Den dominerende lyd natten igennem har været sangsvanerne nede fra Ulvedybet.

Sangsvanerne trompeter kommer lidt i bølger. Jeg tror, at der måske er en svane, der keder sig lidt - og så råber ud i mørket. Og så svarer alle de andre vågne sangsvaner tilbage. Man skulle måske tro, at det er irriterende med al den svanesang. Men jeg nyder det og fascineres af de store fugle.

Der er mange sangsvaner i øjeblikket. Forleden blev der talt omkring 700. Læg dertil godt 300 knopsvaner og adskillige tusinde gæs i alle afskygninger. Ja, så er der jo ikke noget at sige til, at der ind i mellem er larm i Ulvedybet.

Billederne er fra fredag eftermiddag, hvor vandoverfladen nærmest var dækket af de hvide fugle, så det lignede en isbræmme. Svaneungerne er knopsvaner. Det kan være lidt svært at se forskel, når fuglene endnu ikke er udfarvet, men knopsvanernes hals er bliver normalt holdt i en form, der minder om et 2-tal med et sænket hoved, hvorimod sangsvanerne har ret hals og løftet hoved, du raske gut....

Red. anm. 29. januar 2017: I dag er antallet af sangsvaner i Ulvedybet opgjort på DOF-basen til 970 samt yderligere 1745 i Gjøl Bredning.




Ingen kommentarer: