tirsdag den 3. januar 2017

Og vinderen er...

Nytårsspøg og efteruddannelse


Jeg er blevet en lille smule klogere på mig selv og ikke mindst mit fotografiske arbejde efter årets lille nytårsspøg på Facebook.

Jeg lavede et album med nogle af mine bedste fotos fra 2016 og bad mine Facebook-venner komme med et bud på årets billede - gerne med en lille begrundelse. Det blev til godt et halvt hundrede svar - og resultatet overraskede mig faktisk...

Vennernes favorit var helt klart "Humlebien og stokrosen" skarpt forfulgt af "Airborne" og "Musvåge-sex". Også "Svanesøen", "Tågesnak" "Godnat", Wasa Wasa" og "Den kolde stol" fik en del roser.

Feltet blev overraskende bredt. Det var bestemt ikke sådan, at et enkelt billede stak markant ud. Det er jeg glad for - for det tyder trods alt på, at det gode håndværk spiller en rolle.

Men håndværk alene gør det altså ikke. Helt overordnet er moralen nemlig, at billedkunst handler mere om følelser end teknik. Det har jeg sådan set altid vidst, men det er da godt at få det gentaget.

Alligevel overrasker det mig lidt, at humlebien blev så populær. Ikke fordi det ikke er et flot billede, men fordi den slags billeder faktisk ikke er så svære at lave rent teknisk. Til gengæld er dyr svære at styre - og personligt havde jeg gerne set, at man kunne se brumbassens øjne mere tydeligt, men det er øjensynligt en detalje, som flertallet bærer over med.

Det er et godt eksempel på et velkendt skisma i mediebranchen, hvor der ofte er betydelig forskel på afsender-kvalitet og modtager-kvalitet. Når man skriver, kan man bruge masser af tid på flotte alliterationer og andre detaljer, der stort set ikke ændrer på modtagerens opfattelse - og når man laver billeder kan man stirre sig blind på en lille detalje, som beskueren slet ikke hæfter sig ved.

Det er godt at blive mindet om, at sådan er det bare...

Som sagt placerede også musvåge-sex og airborne sig godt på ranglisten. Det overrasker mig til gengæld ikke. Musvågerne er jo et helt unikt billede, som man kun sjældent får lejlighed til at lave - og så var jeg rigtig heldig med lyset, der bare er perfekt. Knap så unikt er Airborne, men igen er det helt rigtigt belyst og teknisk set ganske perfekt - og det er sammen med søsterbilledet "Mod fjerne horisonter" to af mine egne favoritter.

Det skyldes ikke mindst min fascination af fly, som jeg egentlig ikke forventede, at så mange deler, men jeg tror, at Lars Borberg fra Gjøl er inde på noget af det helt rigtige, når han i sin analyse af "Mod fjerne horisonter" skriver: "Det lille fly, der blinker i solen, mens det sætter ud på en rejse mod en mørk, stormtruende horisont. Det er fuldt af romantik, eventyr, spænding og en vemodig følelse - som kunne det være sidste gang, flyet og dets pilot blev set. Meget filmisk."

Det kan næppe siges mere præcist, for "Mod fjerne horisonter" er meget stærkt inspireret af en forside fra en min barndoms Jan-bøger - og der er vist også lidt "Indiana Jones" over det.

Ole Abrahamsen fra Vejle er inde på noget af det samme og skriver:"Airborne rammer mig lige i hjertet, det er havet og himlen og en flot maskine og som gammel sømand forbinder jeg det med frihed og udlængsel".

Ud over min fascination af fly er jeg også vild med fugle, så det glæder mig selvfølgelig, at også flere af fuglebillederne kom med på listen. Men igen er moralen, at billedet helst skal tale til følelserne - og det er der jo ingen tvivl om, at et foto som "Svanesøen" gør - selv om det næsten er en overpointering.

Følelser er der også masser af i Wasa Wasa. Ole Mose, Randers, skriver: "Overvindelse, determination og anstrengelse" - og Karen Bøggild, Junget, at billedet fortæller, "at det bare er hårdt". Forresten er Wasa Wasa også det eneste af striben af årets billeder, der har været bragt i avisen.

Det vil ikke være muligt at gengive alle kommentarerne på en meningsfyldt og pædagogisk måde, men jeg er glad for hver enkelt kommentar og ikke mindst, at næsten alle billederne fik en kommentar med på vejen. Det bestyrker mig i opfattelsen af 2016 som et fantastisk fotoår - og jeg krydser fingre for, at 2017 bliver lige så godt.

Jeg  takker ydmygt alle deltagerne i den lille nytårsspøg for deres bidrag til en helt gratis efteruddannelse i dagene omkring nytår. Det sætter jeg stor pris på.

Ingen kommentarer: