mandag den 2. januar 2017

Nytårsmenuen

Gourmetmad i dagens anledning

Mænnerne i køkkenet. Foto: Dina Brønlund
Som sædvanligt var nytårsaften en god lejlighed til at dyrke min kærlighed til lækker mad og gode vine - og det i køkkenet sammen med smeden, som deler interessen, hvorfor konerne også sædvanen tro var forvist til hinandens selskab i de tilstødende lokaler i pauserne mellem retterne.

Vi bød på fem serveringer, og arbejdsfordelingen var den sædvanlige, hvor jeg tog mig af af at forberede de første retter, og smeden tog sig af de søde sager til sidst. For ud over at være smed, er Jørn nemlig en ørn til det søde køkken og konditorkunsten.

Første ret var en creme ninon - en pureret ærtesuppe som peppes op med flødeskum og en sjat mousserende vin lige inden serveringen. Læserne må drømme sig til et foto, da kameraet havde ligget i bilen og optikken duggede, men der findes et foto fra en tidligere lejlighed her.

Egentlig skulle laksetataren også være pyntet med
rejer, men dem glemte vi desværre i kampens hede.
Andenserveringen var en variant af laksetatar lavet på rimmet laks, der er laksekød, som er marineret med sukker og salt og krydret med lidt peber og tørret dild. Rimsaltning er en form for gravning - og det er af hygiejniske årsager vigtigt, at man ikke bruger friske urter til processen. Kødet skæres derefter i små tern, som røres med lidt finthakket fennikel og rødløg. Hertil serverede vi en creme på revet fennikel og finthakket frisk dild smagt til med salt, peber og citron. Dertil også friske sprødkogte grønne asparges og et stykke fintskåret smørristet rugbrød.

Lokale oksemørbradbøffer i king size...
Hovedretten bestod af nogle gigantiske mørbradbøffer fra Ulf - en god bekendt af huset, Brøndum Nørgård Natur Ox  - som bruger sine dyr til naturpleje, hvilket bestemt ikke skader bøfferne, der var så møre, at de kunne skæres med øjenbrynet. Egentlig var det planan, at bøfferne skulle være grillet, men på grund af kraftig blæst endte med det med en almindelig pandestegning. Tilbehøret bestod i ristede østershatte, rustik rodfrugtmos med rosenkål og en god sovs lavet på en fond af afpudset og pandeskyen tilsat en sjat fløde.

Sorbetisen var et helt lille kunstværk. Klik på
billedet for stor størrelse.
Herefter gik vi over til den lettere genre med en herlig sorbet lavet på hyldeblomster og pyntet med blandt andet granatæblekærner. Til ære for Dina blev det hele arrangeret på tallerkenen, så det kunne minde om en et grønlandsk isfjeld.

Også Jørns kransekage havde et stærkt grønlandsk islæt, da den ligeledes til ære for Dina var formet som en iglo. Egentlig var det meningen, at kransekagen skulle være pyntet med grønlandske kageflag, men det var altså ikke lige til at skaffe i Brovst og nærmeste omegn, så nu er de skrevet på huskelisten til den næste tur til verdens største ø - for det kan vi naturligvis ikke have siddende på os...

Aftenen blev indledt med et glas cremant d'Alsace fra Giersberger, og denne herlige drik gik igen til Creme Ninon og forresten også senere på aftenen, så der røg i alt tre flasker. Til laksen fik en god, gammel 1. cru-Chablis 2009 fra vinkælderen, og bøfferne blev ledsaget de sidste to flasker Apasso fra 2011, som jeg en gang for mange år siden fik et par kasser af for et foredrag.

Den grønlandske isdessert blev måske ikke helt korrekt skyllet ned med et glas af aftenens værtindegave, som var en hel fantastisk PX fra Cruz Conde i en tyveårs-aftapning fra et solera-system grundlagt i 1902, så nogle af de ædle dråber havde langt over 100 år på bagen. Det korrekte valg til sorbeten ville nok have været en en syrlig moscat, men den gemmer vi til en anden god gang.

Til nytårsklokkerne og kransekagen fik vi halvsød mousserende vin - Moxxii fra Masi. Da kælderen tilfældigvis bød på en Martini Asti, som Dina en gang havde vundet til bingo, blev denne også åbnet, men den var nu al for sød og det meste røg i vasken under oprydningen.

Godnat-drinken blev den ny flødelikør fra Anthon Berg, der smager helt fantastisk af marcipanbrød - men som bør nydes i små mængder, hvad vi så gjorde - mætte og tilfredse efter en god aften.
Kransekagen var formet som iglo...

Ingen kommentarer: