tirsdag den 27. december 2016

Den hulkende sømand

Julefrokost i familien

Familien til julefrokost og andequiz.
Udenfor rasede stormen - og det var slet ikke vejr til at være ude andenjuledag, hvor jeg traditionen tro lagde hus til den lille families julefrokost.

Normalt ville vi nok have lagt ud med en travetur i skoven, men fornuftigvis holdt vi os fra skoven i blæsevejret. Godt det samme, for vejen gennem skoven har været lukket af væltede træer hele natten, har jeg netop i skrivende stund erfaret.

I stedet for traveturen improviserede jeg en lille quizkonkurrence med hjælp fra Anders Ands hjemmeside - for det var jo "anden"juledag. Så vi kunne lige så stille sidde og ruge lidt over, hvem der mon var forfatteren til monsterhittet Den hulkende sømand, blandt andet.

Ill. Andeby.dk.
Det rigtige svar - i quizzen, forstås - er naturligvis Anders And. Men dykker man ned i historien er den danske tekst skrevet af Anders And-oversætteren Sonja Rindom til melodien af cowboy-klassikeren Home on the Range af Dr. Brewster M. Higley.

Med Den hulkende sømand scorede Anders And et kæmpehit, så han og ungerne kunne tage på vinterferie i bjergene. Problemet var bare, at hver gang uheldige Anders sang sangen, udløste det en lavine...

Men for dem, som ikke lige kender den hulkende Sømand tager vi lige teksten til det første vers. Den er nemlig hulkende sentimental - ren Gustav Winckler - og passer fint til en uvejrsstund, hvor man ikke kan gøre meget andet end bare kigge ud i mørket og håbe, at huset bliver på parcellen:

Som småpjusket ælling da stod jeg til søs,
jeg drømte om solskin og kærtegn og kys.
Ak disse falmede minder!
Hvem der forstod sig på kvinder!
Nu står jeg fortørnet og drejer mit rat
og hulker ved dag og ved nat:
Oh, skænk mig en grav ved det isgrønne hav
hvor kun bølgerne hører min gråd!
Kun dér kan jeg glemme de drømme, vi drømte,
dengang du var med i min båd.
Nu sætter jeg sejlet og stævner mod land
og synger den eneste sang som jeg kan.
Kun dér, i en grav ved det isgrønne hav
kan en kølhalet and hulke ud.

Ingen kommentarer: