onsdag den 23. november 2016

Himlens gaver

Alle gode gaver kommer ovenfra...

Hva' Søren? Er der snavs på objektivet, tænkte jeg, da jeg gennemgik billederne fra dagens tur til Nørrediget.

Men nej, det var ikke snavs på objektivet... Det var det pureste lort, og vel at mærke i himlen i umiddelbar nærhed af den gåserøv, som havde skidt den. Ved et rent og skært tilfælde havde jeg fået forløsningen af gåsens fordøjelsesprocesser med på billedet af en flok flyvende gæs.

Billedet er forstørret ud over det forsvarlige, for selv om gåselort er et stort problem nogle steder, så ser det ikke så voldsomt ud endda. Men man skal jo nok alligevel prise Herren for, at man ikke stod netop under denne gave ovenfra.

Landmændene er glade for gæssenes gødningstilskud, selv om det altså også koster at have dem på kost i vinterbyggen. Værre er det med nogle af landets reneste søer, der dårligt tåler kvælstoftilførsel - de såkaldte lobelia-søer. Det problem slås de blandt andet med i Nationalpark Thy - og det ser ud til, at naturelskerne må til at regulere gåsebestanden i området, hvor dobbeltmoralsk det end forekommer os almindelige mennesker.

Ellers er det mest sangsvanerne, der dominerer området ved Ulvedybet i øjeblikket. De er smukke, og de lever til fulde op til deres navn, for de synger og trompeterer på livet løs.

Det nederste foto viser en flok svaner i gåsegang. Så spekulerer jeg på, om gæs kan gå i svanegang - eventuelt på en svalegang, mens de synger svanesang? Den lader vi lige stå et øjeblik...

Ingen kommentarer: