onsdag den 9. november 2016

Fællesspisning på Øland

Atter gang i paella-panden

Så er der gang i panderne.
Mobilfoto: Michael Christiansen
Mandag var der atter en gang tændt op under paella-panden. Det skyldtes foreningen "Fællesspisning på Øland", der en gang om måneden, som navnet ret præcist siger, arrangerer fællesspisning for øboerne. Det er et arrangement, der vist nok især appellerer til øens børnefamilier, der er glade for lidt aflastning i den daglige trummerum med at opdrætte afkommet. Selv har jeg ikke tidligere deltaget i arrangementerne, da jeg har svært ved at planlægge aftensmaden flere dage i forvejen i en normal arbejdsuge.

Men mandag skulle det altså være, for fællesspisnings-folkene havde fundet på at invitere sildelauget til at lave maden. Den slags opgaver påtager vi os gerne. Vi er en del af samfundet - og vi vil gerne udbrede kendskabet til god mad. Helst havde jeg set, at vi serverede stegt sild med løgsovs, så øboernes børn kunne få øjnene op for denne glimrende spise, men folk med pædagogisk indsigt mente ikke, at sild lige var sagen til børn.

Sådan noget pædagog-snak forstår jeg ikke. Da jeg var barn, fik vi ikke valget, men måtte spise, hvad der blev sat for os. Heldigvis elsker jeg stegt sild - og har gjort det, siden jeg smagte det første gang, så jeg har altså svært ved at forstå problemet. O tempora, o modes, som Cicero så rigtigt skrev for 2.000 år siden.

Stiftstidendes omtale
af begivenheden.
Men for at gøre en lang historie kort, så endte det altså med paella i stedet for sild, men dog med ansjoser. Hertil en rigtig mormor-æblekage af 80 friskplukkede æbler fra Øland med flødeskum og gele på toppen.

Paellaen var valgt med velberåd hu, for der plejer at deltage cirka 40 øboere i fællesspisningen, så det passede lige med min paella-pande. Imidlertid var forventningerne til paellaen store, så da mandagen oprandt stod vi med 65 tilmeldte. Heldigvis har smeden også en paella-pande, der rækker til cirka 12 portioner, så med begge panderne i sving kunne vi lige køre menuen hjem, hvis vi supplerede med lidt flutes.

Det blev en stor aften - en succes for nu at sige det ganske ubeskedent. Der blev næsten spist op, selv om der var 100 kyllingelår, fire kilo ris, to kilo bacon, tre kilo ærter, tre kilo rejer, tre glas ansjoser, 25 løg, 100 fed hvidløg, 50 tomater, 15 peberfrugter, store mængder gurkemeje, peber og paprika samt fem liter bouillon i spil.

Vi tændte op i den mildest talt kølige, men dejlige efterårsaften på bålpladsen ved medborgerhuset - og så gik tilberedningen ellers over stok og sten. På tre kvarter var ingredienserne omdannet til to store pander dampende paella, der blev modtaget i fællessalen med klapsalver.

Det blev en dejlig aften, hvor vi endnu en gang flyttede grænserne for, hvad en flok mænd med vidt forskellig baggrund kan klare gennem godt samarbejde.

Oven i købet kom vi i avisen... Nordjyske bruger onsdag det meste af en side på at omtale begivenheden, der på den måde har skaffet både Øland og det berømte sildelaug god omtale.

Ingen kommentarer: