torsdag den 27. oktober 2016

Paryk-blækhat

Svampe i æblegården

Paryk-blækhat med begyndende blækdannelse nederst på hatten.
Ovre i æblegården vælter det frem med store, hvide svampe. Til at begynde med og set på afstand troede jeg på grund af det lidt falliske udsende, at der var tale om almindelig stinksvamp, der på folkeligt dansk betegnes præstepik og lyder det latinske navn phallos impudicus - skamløs fallos.
Der var bare et problem. Stinksvamp stinker - og det gjorde mine svampe altså ikke...

Det sorte blæk indeholder
blækhattens sporer.
Stinksvampen er i sit tidlige stadie også kendt som hekseæg, som jeg kender som en stor delikatesse med et mandelsmagende frugtlegeme - og det kunne jeg heller ikke finde her.

Så jeg måtte en tur i svampebogen for at konstatere, at det drejer sig om stor blækhat - også kaldet paryk-blækhat. Når svampen bliver stor, bliver hatten sort og forvandles til en tykflydende sort substans, der indeholder sporerne og har givet den navnet blækhat.

Tilnavnet paryk kommer af de store skæl på hatten, der godt kan minde lidt om en påsat paryk.

Det viser sig sørme også, at paryk-blækhat er tæt beslægtet med champignon og er en glimrende spisesvamp i det endnu umodne stade, så hvis der kommer flere, er det nok værd at overveje - og dog...

For svampebogen advarer om forveksling med almindelig blækhat, der er mere gråbrun og knap så stor. Den indeholder et antabus-lignende stof, og så er det spørgsmålet om jeg - som ren svampeamatør - tør løbe den risiko? Det lyder ikke rart...

1 kommentar:

Anonym sagde ...

Hvis du først har set bare én alm. blækhat, vil du ikke være i tvivl. Disse her er de rigtige, og det er en yderst velsmagende (og trestjernet) svamp. De skal tilberedes samme dag, de er indsamlet, da de begynder at blække meget hurtigt. De vælter frem nu, og jeg kan slet ikke få nok af dem.