torsdag den 6. oktober 2016

Falkeblik

Tårnfalken på jagt

Jeg har længe haft et godt øje til tårnfalkene, som jeg ser dagligt fra bilen, når de "muser" langs landevejene.

Musen er fanget - og der er lige tid til
en hurtig bordbøn inden måltidet.
Ofte står de på samme steder - og det burde egentlig ikke være helt umuligt at få et godt foto, men alligevel har det knebet. Dels er de lidt sky og flygter som oftest, inden kameraet kommer frem - og desuden kan det godt være svært at få ordentlige billeder, når man fotograferer mod den lyse himmel.

I dag kom jeg dog på skudhold af denne tårnfalk nede ved Ulvedybet. Afstanden var mindre en 10 meter, men det er også en ganske lille fugl på sølle 35 cm. Og dagens skarpe sol var altså svær at danse med. Men det er i hvert fald mine hidtil bedste fotos af den røde flyver.

Tårnfalken har jo falkeblik, som man siger. Øjne er ganske store og dominerer ansigtet, men det allersmarteste er, at tårnfalken kan se ultraviolet lys. Det er smart, fordi mus markerer territoriet med urin - og musetis lyser altså ultraviolet. Så når musen markerer sit territorium, er den med til at afsløre sig selv over for en af vore bedste musejægere.

Det skete også, mens jeg fotograferede. Desværre fik jeg ikke fotos af selve fangsten på grund af en forbipasserende bil, men falken fløj væk fra og satte sig små 30 meter væk med sit bytte, mens den vogtede over, at der ikke var nogen, der havde set den.

Ingen kommentarer: