fredag den 28. oktober 2016

Det store selvbedrag

Afskaf sommertiden

Sommertid er bedrag - selvbedrag og bluff!
"Erindringens bestandighed! af Salvador Dali.
Menneskene har gennem tiderne lavet mange fejlskud på vejen mod evolutionens tinde. I flæng og fuldstændig uvidenskabeligt kan jeg pege på opfindelsen af mobiltelefoner, bjergbestigning, cykelløb, religionskrige og den svenske delikatesse surströmning som nogle af de værste fejl.

Men alligevel står en enkelt opfindelse som den værste af dem alle – alle tossestregers moder: SOMMERTID!

Man tager en meter snor, skærer 20 centimeter af den ene ende og klistrer det på den anden ende, og så bilder man sig ind, at snoren er blevet længere.

Her skal man altså være stærk i troen, for det er heksekunst på linje med middelalderens alkymister. Det er blind tro på, at man kan gå på vandet og helbredelse gennem håndspålæggelse. Kort sagt: Bluff.

For uanset hvor tidligt eller sent vi står op og går i seng, så ændrer det altså ikke ved dagens længde – og derfor er det fuldstændig ubegribeligt, at et moderne og veloplyst samfund to gange om året ofrer kræfter og ressourcer på at gennemføre dette bluffnummer, der skaber forvirring og utryghed. Ved siden af sommertid står Alberti, Stein Bagger og Messerschmidt som de rene amatører udi svindelkunsten.

Dyrene kan ikke finde ud af det – og det er i øvrigt heller ikke sundt for mange mennesker, der lever i fast døgnrytme. Nu skulle man tro, at overgangen til normaltid ikke er så slem, for det er bare tilbagevenden til det trygge og det vante. Men alligevel viser undersøgelser angiveligt, at antallet af depressioner stiger voldsomt i dagene efter overgangen til normaltid.

Heldigvis er normaltid stadig det normale i det meste af verden, og sommertiden er på tilbagegang. I 2017 ser det i skrivende stund ud til, at 75 lande eller territorier får sommertid. Til sammenligning var det 82 lande i 2013.

Flertallet vil i 2017 ikke have sommertid. Blandt de lande, der ikke har sommertid, er verdens største land, Rusland, og verdens to mest befolkningsrige lande, Kina og Indien.

Tilbage med sommertid står det meste af den vestlige verden – Europa og USA. Det er lande, der i egen optik betragter sig som ophøjede rent kulturelt, forstå det hvem der kan.

Det værste af det hele er, at sommertid er blevet en automat-reaktion. Det er noget, der indføres pr automatik og uden refleksion. Jeg ville måske lytte lidt, hvis der var en politiker eller to, der med passion og begejstring holdt flammende brandtaler om alle fordelene ved sommertid, men den slags er for længst forbi. Nu er sommertiden bare en dårlig vane på linje med tobak, alkoholmisbrug og rockerbander.

Vi står i vore dage med masser af problemer og udfordringer, som næppe lader sig løse sådan lige uden videre. Flygtninge, klimaændringer, truende regionale konflikter, tørkekatastrofer, hungersnød og jordskælv. Det er lige til at blive deprimeret af.

Men en ting kan vi klare nemt og enkelt – og det er at afskaffe sommertiden. Så det er bare med at komme i gang.

"På kanten", Nordjyske Stiftstidende 28. oktober 2016

Ingen kommentarer: