mandag den 3. oktober 2016

Æblebrændevin

Julesnapsen i støbeskeen

Nu skal æblesnapsen trække en måneds tid i vinkælderen - og så skal der smages... Det lidt særprægede lukke-arrangement med en rejespand
 skal holde æblerne nede under vodkaen, så de ikke bliver iltet.
Søndag var sådan en rigtig efterårsdag med byger. Heldigvis var der vindstille - og jeg begyndte så småt at forberede haven til den tilstundende vinter.

Men som min allerførste embedsgerning denne søndag satte jeg årets julesnaps over. Det er flere år siden, at jeg sidst alvorligt har eksperimenteret med brændevin, men i år skal det altså være - og drømmen er at lave en æblesnaps med et touch af calvados.

Jeg tog tre æbler - discovery af egen avl - og skar dem i mindre stykker. Jeg tilføjede et par kanelstænger og lidt stjerneanis. Og så for at give calvados-præget tilføjede jeg et par spåner egetræ. Det hele blev overhældt med billigste Jeltzin-vodka fra Fleggaard.

Egetræet er lidt af et eksperiment, som er inspireret af de store især oversøiske vinproducenter, der normalt lagrer vin på ståltanke. Her tilsætter man et par solide egeplanker, så vinen får et præg af at være lagret på egefade. Hvis de kan gøre det, så kan jeg vel også...

Nu skal hele herligheden trække en måneds tid, smages til eventuelt med lidt honning og så hældes på et par flasker. Og så er håbet, at resultatet bliver godt og kan forsøde den i forvejen ellers så søde juletid.

Ingen kommentarer: