fredag den 16. september 2016

Så kom sneen

Gedigent møgvejr

Modsat Danmark, der fortsat vånder sig under sensommerens hedebølge, har vi haft et rigtigt gedigent møgvejr i Nuuk, hvor den første seriøse sne faldt i nat.

Heldigvis lover vejrudsigten, at vejret gradvist vil blive bedre i løbet af dagen - og det skal angiveligt blive både vindstille og skyfrit til natten.

Vintervejret er en grel modsætning til torsdag, hvor det var et flot vejr med sol og vindstille. Jeg var torsdag eftermiddag til rejsegilde på den nye anstalt for domfældte (grønlandsk betegnelse for fængsel). Et gigantisk byggeprojekt til 400 millioner kroner for 8.000 kvadratmeter. Anstalten skal sikre, at forvaringsdømte grønlændere fremover kan opbevares i Grønland.

Nu skal der relativt grove voldsforbrydelser til, for at man bliver dømt til forvaring efter det grønlandske foranstaltningssystem (Det hedder ikke straf), så anstalten skal ikke alene sikre, at de dømte bliver på stedet. Det har også været et vigtigt tema at beskytte forbryderne mod hævnaktioner. Blandt andet er fængselsgården med megen snilde indrettet, så man ikke kan skyde derind fra omliggende fjelde.

Anstalten ligger i øvrigt i et om sommeren vidunderligt område med en fantastisk udsigt mod Sermitsiaq. Selv om det ikke er planen, at der skal være tremmer for vinduerne i den nye anstalt, inspirerede et bindejernsdepot mig imidlertid til dette foto:

Ingen kommentarer: