mandag den 26. september 2016

Farvel til Svinkløv Badehotel

Enestående udkantsarkitektur brændt

Alt er væk - bortset fra rækværket om terrassen.

Sådan som de fleste kender Svinkløv
 Badehotel: En dejlig sommerdag.
Opdateret kl. 13.45 med fotos fra brandstedet. Det er simpelthen så tragisk at vågne op til meddelelsen om, at Svinkløv Badehotel er brændt i nat.

På sådan cirka tre timer brændte Danmarks største træbygning ned til grunden og udslettede Jammerbugts bedste spisested i den absolutte superliga. Det var godt, dyrt og en anelse fashionabelt, men noget at stræbe efter på en egn, der ellers klarer sig bedst på grillbarer og pizzariaer i vekslende kvalitet.

Men et er mad, noget andet er tabet af den smukke bygning, der lå næsten i strandkanten - og demonstrerede, at man sagtens kan bygge i kystzonen uden at spolere miljøet. Jeg håber virkelig, at myndighederne - og det har borgmester Gade lovet i regionalradioen her til morgen - vil lægge sig i selen og hjælpe ejerne med en genopbygning, hvis de ellers vil det og får rådighed over den fornødne kapital.

Familien til frokost i den smukke,smagfuldt indrettede
restaurant med sarte farver, der understregede det
rene kystmiljø.
Badehotellet er jo titlen på en TV-serie, der er inspireret af netop Svinkløv Badehotel, og enkelte af scenerne er da også optaget på stedet. Nu ser jeg ikke meget TV, men så vidt jeg forstår, er serien kritiseret for at være provinsiel i modsætning til Danmarks Radios stort anlagte TV-serier med rod i den københavnske muld og kendis-verden. En vis form for provinsialisme er dog at foretrække frem for hovedstads-hovski-snovski - og det gør tabet endnu større.

Stationen i Farsø er for længst revet ned, men burde
 have været bevaret som et markant eksempel på
Packness-stregen. Foto: Lokalhistorisk 

Arkiv for Farsø og omegn
Svinkløv Badehotel var tegnet af den navnkundige Ejnar Packness, der i sin tid satte et solidt fingeraftryk på Nordjylland med markante bygninger som "Fremtiden" og Arresthuset i Aalborg. En lang række af villaerne i smukke Hasseris er også tegnet af Packness og så var der jo jernbanestationerne på Aars-Hvalpsundbanen, blandt andet den i Farsø, der tydeligt bærer præg af Packness spanske inspiration fra arkitektens tur på valsen i ungdomsårene.

Den smukke jernbanestation i Farsø er forlængst faldet for fremskridtet lige som jernbanen - og nu frygter jeg, at Svinkløv Badehotel er gået den samme vej. Men jeg håber, at det vil lykkes at genopføre bygningen i sit oprindelige udtryk - lige som vi er mange, der gerne ser stationen i Farsø genopført...
Det ryger stadig fra ruinen ved middagstid.
Det lykkedes at redde annekset små 100 meter fra hovedbygningen.
De mange nysgerrige opførte sig værdigt og med stor
 respekt for myndighedernes arbejde og stedets historie.
Svinkløv Badehotel en vinterdag. Man venter
næsten at se Jack Nicholson dukke op om hjørnet
.

2 kommentarer:

Farmer sagde ...

Lad os håbe, at det lykkes med en genopbygning med respekt for stilen, sjælen og arkitekturen.

Dette med det provinsielle: Noget af det mest provinsielle er en københavner, som tror sig boende i en storby.
Herreste Gud! To-komma-et-eller-andet millioner mennesker.
Min ældste svigerdatter er et høfligt menneske fra Sao Paulo, så hun ler ikke, men trækker overbærende på smilebåndet, når københavnere giver den som storbymennesker i verdensklasse.

Jesper Hansen sagde ...

:)