fredag den 23. september 2016

Det grønne Nuuk

Træer, buske og kunstgræs

Denne gruppe piletræer i Kolonihavnen er
 kommet til, siden jeg flyttede fra Nuuk i 2007.
Der er for mig ingen tvivl om, at Nuuk er blevet en grønnere by, siden jeg flyttede fra den grønlandske hovedstad i 2007.

Små træer og buske er blevet mere dominerende i bybilledet, og der er sørme også kommet mange flere ænder i byens mange småsøer. Hvis man har sans for dramatik, vil det være nærliggende at kalde på de store overskrifter og påstå, at det er følgen af den globale opvarmning og andre vederstyggeligheder. Jeg vil da heller ikke afvise, at klimaændringerne har givet det grønne Nuuk en hjælpende hånd, men jeg tror helt ærligt, at den væsentligste årsag er en større bevidsthed om og interesse for det grønne.

En typisk Nuuk-have på Søndre Hernnhutvej.
Flere og flere husejere synes, at det er sjovt og spændende med lidt småtræer og buske foran huset, og kommunen ser ud til at følge den tendens. Der er blandt andet blevet plantet en klynge træer på parkeringspladsen ved kolonihavnen. Det pynter og det er da sikkert også med til at give byens mange krydstogtturister indtrykket af en pæn og velordnet by.

Fodboldbanen ved Atuarfik Samuel
Kleinschmidt på Lyngby-Taarbækvej.
Men den mest markante ændring til det grønnere er nu idrætspladserne, der tidligere var rene grusbaner. Nu er der kunstgræs på banerne - og kunstigt eller ej: Det pynter - og så er det sikkert også bedre at spille fodbold på.

Om det så er en fordel eller ej, skal jeg lade være usagt. For en del år siden fik det danske 92-landshold i fodbold i hvert fald bank på stadion i Nuuk af de lokale fodboldspillere, som havde meget mere styr på bolden en regnvejrsdag på en mudret grusbane. Det var nu ret underholdende...
Det store piletræ ved havestuen i
Hans Egedes Hus har nu altid været der.
Fodboldbanen i Nuussuaq har nu fået kunstgræs...
Det grønlandske nationalstadion var tidligere en grusbane, som gav
 det grønlandske landshold en voldsom hjemmebanefordel.

Ingen kommentarer: