mandag den 14. september 2015

Franske fornemmelser

Suset fra det store udland

Tarte flambée på Ølandsk...
 Aftensmaden søndag var voldsomt inspireret af den forgangne uges tur til Strasbourg.

Det skyldte jeg Dina, som har passet hjemmestyret, mens manden føjter rundt i verden. Så til aftensmaden søndag kreerede jeg en let og hurtig treretters inspireret af ugens begivenheder og bød på tarte flambée, salat med foie gras og lidt ost.

Tarte flambée er pizza fra Alsace og kaldes også Flammkuchen. Start med at tænde ovnen på 275 grader. Jeg rørte en dej af 125 gram mel, en skefuld olivenolie, 1 dl. vand og lidt salt. Dejen blev rullet ultratyndt ud på et stykke bagepapir.

Så lavede jeg en dressing af en skefuld cramefraiche og en æggeblomme krydret med lidt frisk timian, lidt revet muskat, salt og peber. Dressingen smøres på dejen i et tyndt lag, hvorpå jeg med let hånd dryssede en håndfuld løgringe og lidt champion i skiver samt lidt bacon af den hjemmelavede fra røgeovnen. På toppen nogle skiver mellemlagret danbo jævnt fordelt, men ikke helt dækkende.

Tærten bages i ovnen for fuld knald cirka 10 minutter, ind til osten begynder at blive gylden.

Tarte flambée serveres på bagepapiret på et spækbræt  Tærten skæres i mundrette bidder med et pizzahjul og spises med fingrene. Opskriften rækker til to personer.

Jeg har aldrig lavet tarte flambée før, men jeg indrømmer blankt, at det smagte forbløffende godt, og jeg har da også store planer om at lave det på en pizzasten i udekøkkenet, næste gang det bliver vejr til den slags.

Hovedretten var en salat bestående af fintskåret, frisk salat, blommer og tomater fra haven samt lidt cornechoner skåret i tern og nogle skiver spegepølse, som jeg havde købt i Ribeauville. Jeg kunne sådan set lige så godt have brugt min egen hjemmelavede, der smagsmæssigt ligger ret tæt på. På toppen af salaten en skive foie gras og et par skiver tyndtskåret blomme til pynt. Dressingen var rørt af lidt rapsolie, æblecidereddike og soya smagt til med lidt sukker. Nemt og enkelt.

Tomme med Clara Friis.
Nemt og enkel var også tredjeretten. Lidt kraftig Tomme-ost hjembragt fra Alsace. Tomme de Savoie er en klassisk, fransk ost oprindeligt fra alperne. Fuldfed og kraftig i smagen lavet af komælk - råmælk oven i købet. Danske myndigheder er ikke meget for den slags bakteriekultur, men det skider vi rockere altså på. For den smager hammergodt.

Osten fik følgeskab af et par skiver af årets første Clara Friis-pære fra haven.

Det behøver altså ikke at være svært, selv om det smager godt...

I skyndingen glemte jeg at drysse purløg på tærten, selv om jeg havde plukket det. Det var en skam, for det havde bestemt ikke gjort den ringere...
Salat med spegepølse og foie gras.

Ingen kommentarer: