torsdag den 17. september 2015

Den blå planet

Skuffende oplevelse


"Jeg har altid sagt, at vi skal rammes af et jordskælv i provinsen, før det bliver opdaget af de nationale medier. Men i København bliver hver en prut videregivet."

Det sagde min gamle ven og nabo på Arbejderbevægelsens Kollegium, kulturkonsulent Claus Svenstrup fra Region Nordjylland, til Jyllandsposten, da der fornylig var det såkaldte kulturmøde på Mors.

Jeg kom til at tænke på citatet, da jeg for et par uger siden havde lidt tid til overs i Kastrup Lufthavn - og valgte at bruge tiden på et besøg på Den Blå Planet.

For det har ikke skortet på omtale i medierne. Den Blå Planet er både arkitekttegnet og beliggende i København, så medierne bragte i forbindelse med åbningen en endeløs stime af artikler og fotos om det fantastiske nye nationalakvarium.

Ærlig talt, det er da en flovmand. For når man har besøgt Nordsøcentret i Hirtshals,er det altså ikke noget særligt at skrive hjem om. En gang narrefisse simpelthen. Punktum. Færdig. Finale.

Oven i købet skræver Den Blå Planet over mere end bukserne kan holde. For ikke alene er der en afdeling om de lokale farvande. Der er også lidt om Arktis, regnskov, koralrev, de store oceaner og så videre - og så bliver det altså ikke til rigtig til nogetsomhelst andet end laveste fællesnævner. Nordsøcentret derimod holder fokus, sigter højt og bruger stort set den samme plads udelukkende på Vesterhavet.

Så hvis man ellers er til akvarier, så får man altså meget mere for pengene i Hirtshals, der oven i købet rummer Nordeuropas største enkelt-akvarium med 4,5 millioner liter vand. Tag den, København!

Men nu var jeg altså på den blå planet - uden kamera, men med en mobiltelefon i lommen. Så det blev da til et par fotos. Teknisk set kan det godt være lidt kompliceret at fotografere i et akvarium, men den slags skal man jo ikke tænke på med mobilen - og det er sikkert derfor, at jeg fik et ret vellykket foto af en gople.

Ålekvabben er ikke så vellykket, men jeg har taget den med alligevel. For jeg savner faktisk smagen af ålekvabbe og ikke mindst synet af de grønne ben.

Da jeg var barn, fik vi ofte ålekvabbe. Det var en del af kosten, når man boede ved Limfjorden, men jeg har ikke fået det siden. Af en eller anden grund ser man aldrig ålekvabbe hos fiskehandleren.

Det må jeg se at få gjort noget ved - for ålekvabbe er faktisk lidt af en delikatesse, som jeg husker det...

2 kommentarer:

Ellen sagde ...

Bortset fra, at jeg også savner barndommens ålekvabber, må jeg lige komme med en indvending, for jeg synes du sammenligner to ting, der ikke kan sammenlignes.
Ganske som Frilandsmuseet og Den Fynske Landsby.
Jeres akvarier i Jylland er store og flotte. De har begrænset sig. Fint nok. Men hvis man nu gerne vil se, hvad resten af verden kan fremvise af havdyr, så er man jo nødt til at have et sted som Den Blå Planet, da det ikke er alle beskåret selv at kunne rejse ud og kigge.
Selvfølgelig bliver det overfladisk (tøhø), men det gør ikke så meget - det er diversitet og 'fremmedhed', der er kodeordene her.
Jeg skal dog indrømme, at jeg endnu ikke har været på DBP, men jeg har været på både Nordsø- og Kattegatcentret, og vi har lovet børnebørnene en tur i DBP til efteråret. De har været med os begge de andre steder. Plus i sælariet i Esbjerg.

Jesper Hansen sagde ...

Set i lyset af den megen presseomtale skuffer Den Blå Planet fælt - akkurat som Danmarks akvarium i Charlottenlund i sin tid gjorde. Den er simpelthen overmarkedsført - og det skyldes sandsynligvis, at pressen ikke har gjort sit hjemmearbejde og set, hvad Nordsøcentret har at byde på.
Jeg havde det i øvrigt på samme måde, da jeg i sin tid besøgte Polaria i Tromsø. Nordmændene var vældig stolte - men det er jo ikke noget særligt...