onsdag den 26. august 2015

Naturens neonreklame

Masser af nordlys i Sydgrønland

Jeg er vild med at fotografere nordlys - og på turen til Sydgrønland fik jeg min lyst styret...

Den største udfordring ved at fotografere nordlys er som regel kulden. Den sætter simpelthen nogle begrænsninger på, hvor længe man gider bliver ved - og så er alting så besværligt, når grejet og fingrene bliver kolde.

Det problem havde jeg heldigvis ikke på turen til Sydgrønland. Vi skriver slutningen af august, så de lyse nætter er forbi, men endnu fryser det ikke. Det gav hver nat et vindue på et par timer midt om natten, hvor det var muligt at fotografere det spektakulære lysshow på polarhimmelen - uden at det var nødvendigt at tage varmt tøj. På de skyfrie aftener var det derfor muligt at fotografere et par timer umiddelbart efter midnat - hvis der så ellers var nordlys, og helst også i en retning, hvor der ikke var for meget kunstigt lys fra husene og gårdene i Igaliku.

Omvendt var også en enlig gadelampe syd for hytten en chance, som kunne bruges til at fotografere hytten med nordlys i baggrunden - og det brugte jeg så en del tid på. Men det betød også, at jeg skulle skyde mod nord, og det gav så en ganske snæver tidsramme, hvor der ikke var en lysbræmme i horisonten - og i øvrigt lå nordlysbæltet generelt mod syd.

Her er de bedste billeder. Bemærk især det nederste foto, hvor der er så meget nordlys på himmelen, at det kunne ses, selv om himmelen var overskyet. Billederne er klikbare.


1 kommentar:

Ellen sagde ...

ØV, hvor er jeg misundelig. Ganske enkelt og intet mindre. I marts betalte vi en mindre formue for en nordlystur til Tromsø - og så stort set intet, fordi det var et så møgelendigt vejr, som det næsten kunne blive og som det ikke havde været længe.