søndag den 2. august 2015

Færdig

Jeg har bygget en bålhytte

Stolt knejser bålhytten på hjørnet af parcellen.
"Her sitter jeg og er 29 år gammel. I Norge. Kjempers fødeland. Jeg er i min beste alder. Stor og stærk er jeg. I god form. Og jeg spør meg; hva har jeg bygd? Hva har jeg, Erlend, 29 år, i Norge, egentlig bygd?"

Sådan spørger den norske forfatter Erlend Loe i sin morsomme roman "L" om generationen, som ikke byggede Norge. Loes svar er, at han har bygget en væg og en cykel.

Nu mangler vi bare nogle lune sommeraftener. Så er der
lagt i pejsen til grillhygge og nattesæde.
Nu kan jeg så sige, at jeg er kommet et pænt stykke længere end den norske forfatter. For jeg har bygget et bålhus.

Lørdag eftermiddag lagde jeg sidste hånd på projektet, der har snuppet en god del af min fritid siden december. Egentlig skulle det også have været færdigt noget tidligere, men vejret har det seneste halve år været en alvorlig modspiller. For det skal jo også være sjovt - og jeg gider i hvert fald ikke stå og bygge i silende regn og en pivert fra vest.

De seneste dage har vejret været tåleligt, og jeg har fået de sidste lister monteret og ikke mindst monteret tagrender og en regnvandsbeholder. Så nu kan jeg sige "færdigt arbejde!".

Sådan da - for der er selvfølgelig detaljer, der rummer et vist forbedringpotentiale, og så skal hele hytten males. Men først til næste år, når træet er ordentligt tørt. Til efteråret skal der også plantes et træ eller et par buske, så den mindre pæne udsigt mod røgeriet bliver lidt mere hyggelig.

Den nye regnvandbeholder kan tåle at stå fremme, så
 indtil videre har jeg ikke lavet den store afdækning
.
Regnvendsbeholderen er en historie for sig. Det var planen at købe en normal grøn 200 liters plastspand i Jem og Fix og så gemme den væk bag en væg, men i Bauhaus faldt jeg for en designer-regnvandsbeholder af tysk oprindelse. Den kostede cirka det samme som en F16-jager, og skønheden kan naturligvis diskuteres, men den er i hvert fald pænere end standardmodellen. Kapaciteten er også større - og så sparede jeg arbejdet med en total afdækning.

Værktøjet er nu lagt på hylden.
Så nu er værktøjet lagt på hylden. Der er ryddet op på værkstedet for første gang i et halvt år. Ambitionen går i retning af mere intellektuelle sysler de kommende måneder - samt ikke mindst en tur til Sydgrønland for at tage pulsen på det arktiske landbrug og en tur til Alsace for at studere EU og den fantastiske Riesling, der gror på de kanter...

Forresten er ferien jo også forbi. Jeg har stort set ikke arbejdet for penge i juli - og den slags holder jo ikke i det lange løb. Så mandag tager vi fat igen - blandt andet med daglige nyheder fra Arktis på Arctic Business News-bloggen.

Bålhytten ligger i læ for vestenvinden bag ved drivhuset og røgeriet.
Ud mod haven er regnvandstønden og tilhørende slanger
 gemt væk bag en lille læ-væg, som er bygget op over ankeret og
 afstivningen, der skal sikre, at bålhytten bliver stående, når efterårets
 og vinterens orkaner slår sig løs.
Så ryddeligt har der næppe været på værkstedet i årevis.

Ingen kommentarer: