torsdag den 23. juli 2015

Verdens bedste brød

Store ord i ovnen

Brødet er færdigt...
Googler man på ordene "verdens bedste brød" får man cirka 20.000 resultater. De peger alle på en ganske enkel opskrift, hvor man tager en halv liter vand, lidt gær, en liter mel og to teskeer salt.

Det skal røres sammen og hæve ved stuetemperatur i 12 timer, hvorefter dejen foldes et par gange og hæver yderligere et par timer. Tricket ved opskriften er, at brødet skal bages i en cocotte eller en smedejernsgryde med låg på en halv time ved 250 grader. Det er vigtigt, at gryden er brændende varm, når dejen hældes i. Den skal ikke formes. Efter en halv time tager man låget af gryden, hvorefter det får yderligere et kvarter uden låg ved 230 grader. Resultatet skulle angiveligt blive verdens bedste brød.

Efter bagningen køles brødet på en rist. Bunden af brødet
 er også sprød og brænder ikke fast i gryden på grund af
den høje varme fra begyndelsen. Gryden må ikke smøres.
Det skulle selvfølgelig prøves. Da jeg har en stor modvilje mod at følge opskrifter, føjede jeg en håndfuld rosiner og lidt birkes til.

Resultatet blev forbløffende godt. Især krummen er overraskende saftig og samtidig let og luftig, hvilket nok især skyldes bagningen med låg, som holder på dampen.

Skorpen er fint sprød og knasende - og har et dejligt rustikt udseende, der er helt i overensstemmelse med tidens tendens til gammeldags madhåndværk.

Skorpen er sprød og krummen luftig og dog saftig. Det tog
mindre end tre timer at spise et halvt brød.
Jeg tog brødet ud af ovnen ved ni-tiden og inden frokost var over halvdelen spist. Så opskriften kan bestemt anbefales. Frisk brød med koldt smør går sjældent helt galt.

Men at kalde det verdens bedste brød... Det er nu nok at tage munden lidt for fuld. Men det er i hvert fald tæt på at være verdens nemmeste brød at bage.

Ingen kommentarer: