onsdag den 24. juni 2015

Fra arkivet: Olivinminen ved Fiskefjorden

Et kortvarigt grønlandsk råstofeventyr

Olivin er gult - og derfor ser området ud, som om det ligger i solskin. Deraf
det grønlandske navn Seqi, der betyder "solen skinner".
Olivin brydes i overfladen akkurat som grus i en grusgrav.
Jeg skulle i dag i anden sammenhæng bruge et foto fra Olivinminen ved Fiskefjorden cirka 50 km nord for Nuuk - og da jeg i sin tid har besøgt stedet en enkelt gang, stod jeg på hovedet i arkivet.

Der er megen snak om de grønlandske råstoffer i vore dage, så lad os lige tage historien om olivin-minen, der kun var aktiv i et par år.

Olivinminen blev anlagt af det svenske Minelco i 2005 som et åbent brud. Danske MT Højgaaard stod for anlægsarbejdet - og det var i forbindelse med anlægsarbejdet, at jeg besøgte minen sammen med en stribe politikere.

Byggeriet tog kun få måneder, da olivinen ved Seqi, som stedet kaldes, ligger i jordoverfladen og kan brydes akkurat som sand i en grusgrav. Olivin er gult, og stedet hedder derfor Seqi, der betyder "solen skinner". Den gule farve gør nemlig, at det på afstand ser ud, som om solen altid skinner på olivinforekomsten.

Minehavnen i den lille fjord havde dobbelt
så stor kapacitet som havnen i Nuuk.
Den største del af projektet var anlæggelsen af en havn. Også det tog kun et par måneder, hvorefter man havde en havn med den dobbelte kapacitet af havnen i Nuuk. Selv om havnen ligger langt inde i landet, kunne kæmpestore, oceangående bulk carriers bruge havnen, som man dog kun kunne forlade i et smalt vindue ved højvande på grund af et par indsnævringer i Fiskefjorden.

Olivin bruges i jernfremstilling, og på det tidspunkt havde Kina nærmest monopol på mineralet. Priserne var derfor tårnhøje, og Minelco, der er ejet af LKAB, der driver jernudvindingen i Kiruna, så derfor en forretning i at hente olivin i Grønland. Udvindingen foregik i et par år, hvorefter priserne stabiliseredes - og minen blev nedlagt igen.

Tilbage står havnen, som nu er i søgelyset i forbindelse med andre råstofaktiviteter i området. Det er selskabet North American Nickel, der leder efter blandt andet kobber, nikkel og kobolt i området.
Overalt i landskabet ved Seqi ser man det gule mineral.
Turen til Seqi i 2005 foregik med OY-HAF, der netop i foråret
2015 fejrede sit 50 års jubilæum i operationel tjeneste.
Da Nuuk-politikerne så minehavnen, sagde de: "So ein ding
 wollen wir auch haben". I dag ti år efter er byggeriet af den nye havn i
Nuuk netop gået i gang.
Deres udsendte medarbejder.

Ingen kommentarer: