mandag den 22. juni 2015

Efter valget

Noter fra en valgaften

Selv om jeg egentlig var temmelig træt af valget, fulgte jeg valgaftenen på DR1. Jeg er fuld af forståelse over for, at det bestemt ikke er nemt at lave direkte TV, men alligevel…

På den ene side var transmissionen morsom, fordi direkte TV altid byder på teknik, der ikke virker og ufrivilligt morsomme udtalelser fra studieværterne. På den anden side ulidelig, fordi skiftende reportere gang på gang forsøgte at få politikerne til at kommentere prognoserne. Erfarne reportere burde vide, at det i den situation er fuldstændigt umuligt og derfor spild af tid – og for resten heller ikke særlig interessant. Seerne – de sagesløse licensbetalere - vil oplyses af kendsgerninger og ikke formodninger.

I den sammenhæng fandt jeg det nærmest usmageligt, at man en halv time efter, at valgstederne var lukket, konfronterede Mette Frederiksen med udsigten til, at hun muligvis skulle være ny formand for Socialdemokraterne. Det er urimeligt at forlange, at en ledende politiker skal kommentere et rygte på baggrund af en exitpoll med 4.500 respondenter og tre procents usikkerhed.

Så længe den politiske journalistik drejer sig om rygter, spin, formodninger og ”hvad nu hvis” i stedet for fakta, bidrager journalisterne til voldsom politisk lede – og journalisterne bliver derfor ufrivilligt en del af den sag, som de ellers skulle referere nøgternt og neutralt.

Da valgresultatet forelå, bød DR på en partilederrunde. Her var det igen vanemæssig dybdeborende journalistik, hvor man rutinemæssigt fokuserer på uenighederne mellem partierne. Den journalistiske politik ville måske blive anderledes spændende og konstruktiv, hvis man fokuserer på det, der samler og ikke det, der skiller. DR har jo som målsætning at samle danskerne, så en mere konstruktiv tilgang vil i hvert fald være i bedre overensstemmelse med public service-aftalen.

Udsendelsesværterne Bildsøe og Rostrup var for resten ikke lige heldige med papegøjesnakken. DR råder over millioner af licenskroner og den nyeste teknologi til at dække et valg. Alligevel kunne man nemt få indtrykket af, at DR i dagens anledning benyttede den gode gamle telegraf. I hvert fald måtte vi høre Kim Bildsøe og Ask Rostrup fortælle adskillige gange, at valgresultaterne tikkede ind.

På et tidligt tidspunkt ville begejstringen ingen ende tage, da resultatet fra Gylling syd for odder ”tikkede ind”. – Så har vi resultatet for Gylling. Gylling er sjov, betroede studieværterne os – angiveligt fordi borgerne i den østjyske flække plejer at stemme som landet som helhed. Men Gylling sjov? Gad vide om studieværterne nogen sinde har været i Gylling?

Humoren kendte ingen grænser, da Alternativets Uffe Elbæk blev interviewet ombord på en af kanalrundfartens både: - Uffe Elbæk sejler op ad Å’en, morede de to ankermænd sig med at gentage flere gange, så vi alle forstod, at det var en vits.

På et tidligt tidspunkt besøgte DR enhedslisten – og den udsendte medarbejder slog stemningen an: - Vi er hos enhedslisten. Jeg kan ikke se, om der er nogen, der danser, men der er i hvert fald en, der har fundet en kontrabas frem.

Aftenens højdepunkt stod SF’s Pia Olsen Dyhr for, da hun i slutningen af et interview fyrede en oratorisk perle af: - Set i lyset af, hvad der er sket det seneste år, er det jo også det, man skal se det i lyset af.


Politik i en nøddeskal? Jeg ved det ikke, men vi lader den lige stå et øjeblik…

"På kanten" fra Nordjyske Stiftstidende 20. juni 2015.

Ingen kommentarer: