mandag den 30. marts 2015

Hver fugl synger...

Lokal litteraturhistorie

"Hver fugl synger..." er en flot bog, mener
 Lasse, TV-stjerne og tjener på Skovsgård Hotel.
Omslaget er lavet af
 afdøde Aase Bodil Hansen.
Lørdag eftermiddag præsenterede JammerbugtForfatterne bogen "Hver fugl synger...", der er en antologi med bidrag fra en stribe forfattere med tilknytning til Jammerbugt kommune.

Jeg deltager med fortællingen "Hønsetyven", der handler om mit møde med Grønland for mange år siden.

Egentlig var det planen, at jeg ville have deltaget med en historie om et dansk-norsk kultursammenstød inspireret af planer om at sælge det lokale hotel til norske investorer, men den fortælling var ikke moden ved deadline, så jeg måtte en tur i skrivebordsskuffen.

Som bogens titel antyder, byder antologien på lidt af hvert. Der er digte og noveller, der er egnsbeskrivelser, og der biografiske historier – alt sammen knyttet sammen på 260 sider med illustrationer af kunstneren Piet Pedersen fra Fjerritslev og omslag af nyligt afdøde Aase Bodil Hansen. Øland er i øvrigt stærkt repræsenteret i bogen - blandt meget andet med en historie på den lokale dialekt - lige som bogens to redaktører, Lissen Rødtkjær og Søren Vibe kommer fra øen.

Piet Pedersens tegning til Hønsetyven.
Bogen har været længe undervejs, fortæller Lissen Røtkjær

- Det var Grethe Rolle fra Vildmosen, der i 2011 fik ideen til en antologi med forfattere fra Jammerbugt kommune. Bogen skulle være en rigtig coffee-table-bog og et udstillingsvindue for vor dejlige egn. Siden har en redaktionsgruppe bestående af Lissen Røtkjær, Søren Vibe og Bjarne Segefjord arbejdet med at realisere projektet – og de to førstnævnte står som redaktører af bogen.

Undervejs indhentede de økonomiske realiteter projektet, og bogen er måske ikke så meget coffee-table, men stadig et solidt bidrag til de nordenfjordske kaffeborde, hvor der nok skal blive noget at snakke om, når naboen debuterer som forfatter. 

For Jammerbugtens forfattere er en broget skare: Der er kendte navne som De Gyldne Laurbær-modtageren Knud Sørensen, allesteds-nærværende Bjarne Nielsen Brovst, tidligere MF og minister Mette Madsen og Pandrups tidligere borgmester, Flemming Jansen, Lise Andersen, Bjarne Segefjord og Kasper Anthoni, Lars Borberg og så selvfølgelig "mig selv, sagde hunden".

Den nye antologi med bidrag fra Jammerbugts forfattere
 hedder "Hver fugl synger..." og derfor blev
bogen selvfølgelig fejret med en lejlighedssang
 efter bedste lokale tradition.
Bogen blev præsenteret for offentligheden lørdag eftermiddag ved en stor bogfest på Skovsgård Hotel, der jo senest er blevet landskendt på grund af DR's serie "Halløj på hotellet". Sammen med antologien er Skovsgård Hotel gode billeder på Jammerbugts mangfoldighed og skæve eksistenser.

Den nye bog fik mange roser med på vejen
 fra formanden for Kultur, Fritid og Landistriktsudvalget
Helle Bak Andreasen (V).
-Vi har så meget at byde på her i Jammerbugt – vi skal bare kunne vise det, og det kan denne bog. Vi har rigtig mange facetter, som denne bog viser det. Så utroligt forskelligartede som forfattere og som mennesker, og alle har medvirket uden honorar, som aktive ildsjæle i flok, sagde formanden for Jammerbugt Kommunes kulturudvalg, Helle Bak Andreasen, i sin hovedtale. Hun glædede sig over bogen som udtryk for anerkendelse af den enkeltes unikke tilgang til livet.

"Hver fugl synger..." kan købes hos boghandlerne i Jammerbugt kommune. Kniber det med at finde bogen, kan man naturligvis kontakte undertegnede.

Du kan finde en lille smagsprøve på "Hønsetyven" på min hjemmeside under overskriften "Hundene i Sisimiut".

Ingen kommentarer: